ÎnregistrareAutentificare

Proiecte

null

Wildlife Help

Iniţiatorul proiectului: Asociația pentru Conservarea Diversității Biologice

Tema:

Mediu

Argumente:

Un sofer neatent sau grabit, o autostrada care strapunge habitatul unor animale, o linie de curent neizolata, geamurile reflex ale unui bloc, zgomotul mare facut in padure de oameni, toate acestea situatii provoca adesea accidente in lumea animalelor, a celor prea mici sau neimportanti pentru a ne convinge sa reducem viteza, sa izolam o linie de curent sau sa avem un comportament mai responsabil in padure. Zilnic, foarte multe animale salbatice sunt accidentate si chiar ucise din cauza impactului activitatilor omenesti. O parte dintre aceste animale ajung la Centrul pentru Reabilitarea Faunei Salbatice - ACDB de la Petresti (Vrancea), intr-un loc in care noi incercam sa le redam viata, integritatea fizica si capacitatea de a fi reintroduse in habitate naturale. La Centrul de Reabilitare, animalele ranite ajung din cauza unor situatii dramatice care le pun in pericol viata. Medicii veterinari, biologii si voluntarii intra in alerta incercand adesea sa faca miracole: sa refaca capacitatea locomotorie a unui pui de urs cu laba amputata de tren, sa hraneasca doi pui orfani de ras, sa hraneasca din doua in doua ore un pui de caprior ratacit de mama sau sa scoata alicile din aripa unei pasari impuscate. Succesul nostru ar fi mult mai mare si vietile salvate ar fi mult mai numeroase cu ajutorul acestui proiect, prin implicarea comunitatii si utilizarea unor tehnologii informatice de monitorizare, alertare si comunicare online. De ce? • Pentru ca vrem sa supraveghem video, prin internet, 24 de ore din zi, animalele noastre fara a fi nevoie de personal care sa patruleze printre custi sau tarcuri, creând o presiune suplimentara pentru animalele ranite; • Pentru ca vrem ca animalele care pleaca de la noi, dupa tratament, sa poarte echipamente de transmitere online a locatiilor in care se adapostesc, indicandu-ne daca este cazul sau nu sa intervenim din nou in situatii de urgenta medicala; • Pentru ca vrem o comunitate implicata care printr-o linie de tip „tel verde” sa ne indice cazurile de animale ranite sau care sunt in pericol; • Pentru ca ne pasa si vrem ca si romanilor sa le pese de cei care nu se pot apara singuri.

Descriere proiect:

Obiectivul proiectului: Intarirea capacitatii de interventie si salvare a animalelor salbatice aflate in dificultate, prin utilizarea unor sisteme inovative de monitorizare online, monitorizare post reabilitare si implicare a comunitatii la nivel national in activitati de localizare si informare. Centrele de reabilitare pentru fauna salbatica au nevoie de tehnica si inovatie in domeniul salvarii si monitorizarii si au nevoie de o comunitate implicata si informata care sa poata sesiza rapid, in regim de urgenta, cazurile de animalele salbatice aflate in dificultate. Ne dorim ca prin implementarea unor sisteme de supraveghere video online sa crestem rata de supravietuire a animalelor reabilitate, reducand presiunea supravegherii de catre om, si vrem sa utilizam echipamente inovative si aplicatii de tip GPS-GSM Bird Tracker sau GPS-GSM COLLARS pentru monitorizarea ulterioara a animalelor eliberate in natura. In acelasi timp, prin deschiderea si utilizarea la nivel national a unei linii telefonice de tip TELVERDE, comunitatea va putea comunica urgent cu personalul Centrului de Reabilitare pentru a ne informa cu privire la cazurile de animale salbatice care se afla in situatii care le pun viata in pericol. Totodata, prin includerea pe pagina web ACDB (www.acdb.ro) a unei camere web de calitate foarte buna, toate persoanele implicate in astfel de actiuni sau publicul larg vor putea vedea, prin live streaming, activitatea zilnica desfasurata la Centru, vizualizand, de la caz la caz, animalele aflate in procesul de tratament si reabilitare. In cazul numerosilor pui de urs care devin orfani datorita unor accidente care-i separa de mama, interventia noastra se limiteaza ca timp si cazuistica pana la momentul integrarii in cadrul Centrului de Reabilitare a Puilor de Urs Orfani din localitatea Balan. Cu Asociatia pentru Conservarea Valorilor Naturii care este administratorul acestui „orfelinat” lucram in parteneriat de multi ani, iar incepand cu anul 2010 chiar am implementat impreuna un amplu proiect de conservare a ursilor din Romania (LIFEURSUS). Parteneriatul dintre cele doua asociatii si centre de reabilitare are ca obiectiv asigurarea succesului in actiunile in care victime sunt ursii. Practic, toti ursii care ajung la noi sunt ingrijiti in etapa de urgenta si apoi sunt transferati in vederea integrarii in habitate naturale la Balan. Acolo, printre alti pui de urs care traiesc in spatii naturalizate, pacientii nostrii vor locuii pana la varsta de doi ani cand pleca liberi in zone putin antropizate.

Impact:

Impactul asteptat al acestui proiect este oarecum atipic comparativ cu proiectele clasice de mediu. Cu toate acestea proiectul este inscris perfect in tematica competitiei prin abordarea in parteneriat de catre doua ONG-uri care administreaza Centre de Reabilitarea a unor tehnologii de supraveghere/monitorizare informatice si inovative, care vizează protecţia unei componente directe a mediului inconjurator, si anume – FAUNA SALBATICA. Prin implementarea acestui proiect, cele doua Organizatii Neguvernamentale, prin Centrele de Reabilitare a Faunei Salbatice pe care le detin si administreaza vor contribui direct la mentinerea ecositemelor naturale prin salvarea si reintroducerea in habitatele specifice a unor animale salbatice in dificultate (accidente, pui orfani, capturari ilegale, etc). Numarul animallelor salbatice care ajung in cele doua centre este de aproximativ 100-150 /an. Rezultatele asteptate: • Cresterea ratei de supravietuire si reintegrare in natura a animalelor din cadrul Centrului pentru Reabilitarea Faunei Salbatice – ACDB si a Centrului de Reabilitare a puilor de Urs Orfani; • Imbunatatirea tehnicilor si metodelor de renaturare a indivizilor eliberati in urma proceselor de reabilitare; • Preluarea prin interventii rapide a cazurilor urgente si grave sesizate prin intermediul TELVERDE; • Educarea si implicarea publicului larg pentru a creste nivelul de constientizare cu privire la situatiile care afecteaza viata animalelor salbatice, modalitati prin care se poate interveni pentru a salva aceste animale si modalitati de reducere a cazurilor de animale afectate de activitatile umane.

Link webpage: www.acdb.ro
Link facebook: www.facebook.com/OrganizatiaACDB
Link twitter:
Link blog: