Inovație
Potrivit Raportului Mondial privind Dizabilitatea realizat de Organizația Mondiala a Sănătății in anul 2012, s-a dovedit că tehnologiile de asistare, atunci când sunt adecvate pentru utilizator și pentru mediul utilizatorului, sunt instrumente puternice de creștere a independenței și de îmbunătățire a participării sociale. S-a mai raportat că dispozitivele de asistare reduc dizabilitatea și pot înlocui sau suplimenta serviciile de suport , reducând costurile de îngrijire. Conform aceluiași studio adaptările minore (bare, rampe, dușuri deasupra căzilor de baie și sisteme de intrare în casă, de exemplu) – majoritatea costând sub £50 –au produs o serie de consecințe pozitive și durabile pentru aproape toți beneficiarii: 62% dintre respondenți au sugerat că s-au simțit mai în siguranță față de riscul de accidente, iar 77% au observat un efect pozitiv asupra sănătății lor. In acest context, prin intermediul acestui proiect ne dorim, sa continuam procesul inovator pe care Asociatia Judeteana Ilfov Motivation A Sportului Pentru Persoane Cu Handicap l-a adoptat si in trecut, de data aceasta folosind tehnologia asistiva prin intermediul unei imprimante 3 D si scanner 3D. Scopul acestei tehnologii este de a produce mici obiecte, individualizate care sa ajute persoanele in scaun rulant sa isi desfasoare viata intr-un ritm normal si sa resimta cat mai putin disconfortul unei vieti petrecute intr-un scaun rulant, cu toate greutatile inerente. Dovezile de la beneficiari sugerează că adaptările reușite îi țin pe oameni în afara spitalului, reduc presiunea asupra îngrijitorilor și promovează incluziunea socială. Cele mai importante beneficii s-au obținut atunci când a avut loc o consultare atentă cu utilizatorii, unde s-au luat în considerare nevoile întregii familii și unde s-a respectat integritatea casei, iar la acest capitol prin intermediul Asociatiei care are o experienta vasta in lucrul cu utilizatorii de scaune rulante speram sa reusim sa ajutam cat mai multe persoane sa obtina acest deziderat de persoana independenta.
Piata tehnologiei asistive acopera nevoile in linii mari, fara sa existe insa productie de masa si ajustare pentru fiecare utilizator in parte. Noi ne propunem sa ajustam pentru fiecare utilizator in parte produsele. Iar acolo unde nu exista modele sa putem dezvolta solutii personalizate. Acest concept tehnologic nou, pe care dorim sa il avem si sa il implementam are ca obiectiv concret si pe termen scurt imbunatatirea calitatii vieti unui grup tinta, si anume utilizatoriii de scaun rulant si mobilitate redusa. Acestia se confrunta cu numeroase probleme, de la cele mici de genul accesul in bucatarie, baie sau utilizarea in mod normal a ustensilelor de bucatarie. Ne dorim prin acest proiect sa mai facem un pas si sa ii ajutam prin oferirea accesului la produse care sa corespunda din toate punctele nevoilor si dimensiunilor fiecarei persoane, produse care pot facilita spre exemplu utilizarea intr-un mod facil a unei bucatarii neadaptate la un utilizator de scaun rulant. Rezultatul estimat de noi, bazat si pe experientele anterioare cand am implementat mici ajustari astfel incat produsul furnizat a fost adaptat nevoilor utilizatorului este cresterea gradului de confort si independenta, incluziune sociala pentru utilizatorii de scaune rulante. Schimbarea trebuie sa incepa de undeva. Intrucat in Romania nu putem vorbi de o piata a tehnologiei asistive, vrem sa profitam de acest aspect pentru a porni de la un nivel mai avansat, acela de a oferi fiecarui beneficiar produse adaptate nevoilor. Asa cum facem in prezent cu toate serviciile pe care le oferim.
Impactul pozitiv va fi in primul rand pentru primii 30 de beneficiari care vor primi produsele necesare acitivitatilor de zi cu zi. Ulterior vor beneficia de noile servicii toti beneficiarii proiectelor noastre precum si cei la care vom ajunge prin intermediul campaniilor publicitare. Problemele par mult mai atunci cand nu ai idee de unde sa incepi rezolvarea lor. Chiar daca traim intr-o era informationala fara precendet in istorie, asta nu inseamna ca oamenii reusesc sa isi gaseasca toate informatiile necesare sau sa le puna intr-un context functional. Prin urmare ni se pare esential sa transmitem posibililor beneficiari faptul ca ii putem ajuta cu aspecte ce tin de tehnologie asistiva, nu doar la nivel informational dar si prin realizarea fizica a unor produse. Intr-un al doilea rand ne dorim un dialog mai consitent si contructiv cu autoritatile statului (ANPD) pentru introducerea tehnologiei asistiva ca domeniu prioritar alaturi de restul produselor si serviciilor esentiale pentru persoanele cu dizabilitati. Ulterior sa se treaca si la decontarea acestor produse. Fie ca ai o dizabilitate sau o problema temporara, tehnologia asistiva iti poate veni in ajutor. Nu trebuie sa privim tehnologia asistiva ca pe un domeniu dedicat doar persoanelor cu dizabilitati. Sunt momente in care ne putem usura viata sau realiza activitati mult mai usor sau productiv cu un produs special realizat pentru noi.