Protecție socială
Asociatia Handicapatilor Neuromotori Ialomita reuneste 500 membrii, persone cu dizabilitati, din tot judetul Ialomita, are ca obiectiv integrarea sociala si viata independenta a membrilor sai.Necesitatea proiectului de utilizare de noi tehnologii informatice si de comunicatii este incurajata de Conventia ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilitati pe care Romania a ratificat-o in 2010 prin Legea 221. Tinand cont ca membrii nostrii au abilitati reduse de comunicare, sunt in imposibilitatea de a accesa un serviciu public,au lipsa de cunostinte in folosirea tehnicilor informatice în anul 2014 am desfasurat proiectul ”Tainele calculatorului” pe care vrem sa-l extindem in tot judetul, tinand cont ca beneficiarii nu au posibilitati de a suporta costurile unui asemenea curs.Din experienta acumulata in 2014, am constatat ca folosirea unui PC de catre o persoana cu dizabilitati este destul de greoaie,o tableta fiind mult mai usor de folosit de o persoana cu mobilitate redusa. In plus tableta fiind un dispozitiv mobil îi confera beneficiarului independenta de a accesa informatii utile oriunde. Reforma din administratia publica a dus la introducerea de facilitati de accesare a serviciilor publice online (cereri, sesizari , anchete sociale, plata taxe,etc) pe care categoriile defavorizate nu stiu sa le foloseasca.Aceste facilitați online sunt foarte utile persoanelor cu dizabilitati care se deplaseaza mai greu dar din pacate cea mai mare parte a lor deasemeni nu stiu sa le utilizeze. Mai intervine si problema financiara, persoanele defavorizate nu-si permit achizitionarea de aparatura IT (PC, laptop, tablete) care le pot usura viata .
Proiectul ”Tainele calculatorului” este o continuare a celui derulat in 2014 pe care vrem sa-l imbunatatim cu informatii despre noile tehnologii cu participare la nivel judetean, decontand cheltuielile de transport ale beneficiarilor care nu locuiesc in Slobozia. Proiectul va beneficia de o campanie de informare a grupuli tinta care ne va ajuta sa corelam activitatile proiectului cu nevoile grupului tinta, prin feedback-ul acestora transmis telefonic. Obiectivul principal al proiectului este - insusirea de abilitati in utilizarea noilor tehnologii informatice si de comunicare de catre persoanele cu dizabilitati.Pentru a atinge acest obiectiv instruim 56 de beneficiari organizati in 8 grupe de cate 7 persoane pe tablete achizitionate de la Telekom in limita bugetului. Incepem cu testarea abilitatilor si a gradului de cunostinte IT detinute de cei inscrisi. In cadrul cursului se va invata notiuni de utilizare a sistemului de operare, organizarea fisierelor, procesare text, concepte si termini despre internet, posta electronica, protejarea informatiilor, retele de socializare, prelucrare si editare imagini.La finalizarea cursului beneficiarii vor stii sa editeze un text, sa navigheze pe internet, sa utilizeze casuta postala electronica, sa acceseze serviciile publice online.Fiecare grup va fi evaluat de catre echipa de proiect analizand nivelul de cunostinte acumulat in functie de care pot beneficia de ore suplimentare de instruire si consiliere. Un alt obiectiv este - cresterea autonomiei si a calitatii vietii grupului tinta. Acesta va fi atins de conditiile create prin utilizarea tabletei, conectate la internet, accesibila in spatii diverse, la purtator. Al treilea obiectiv urmarit este - facilitarea accesului pe piata muncii pentru beneficiarii directi. Acest obiectiv se va realiza cu ajutorul cunostintele acumulate ce vor ajuta beneficiarii sa-si caute locuri de munca pe internet, sa redacteze si sa trimita CV-uri pe site-ul firmelor de recrutare sau angajatoare, si chiar sa poata presta o activitate aducătoare de venituri (tehnoredactare computerizata de exemplu)pe calculator. Estimam ca 15% din beneficiari sa-si gaseasca un loc de munca. Personalul Telekom Slobozia va participa la cele doua evaluari, masurarea gradului de acumulare a cunostintelor si evenimentul de prezentare a noilor produse si servicii oferite.
Prin continuarea acestui proiect va rezulta o crestere a gradului de informare cu 25% prin dezvoltarea abilitatilor de utilizare a noilor tehnologii.Tot pe termen scurt mizam pe integrarea si socializarea grupului tinta in comunitate. Asteptam ca din cei 56 de cursanti, cei interesati (15%) sa isi gaseasca mai usor un loc de munca ca urmare a abilitatilor dobandite. Rezultatele asteptate pe termen lung se vor vedea in imbunatatirea modului de viata prin independenta dobandita prin folosirea noilor tehnologii.