Educație
Construirea unei cariere, mai ales in domeniul artistic, necesita o munca continua. Tinerii aspiranti trebuie sa-si imbunatateasca constant abilitatile, repertoriul, reteaua de contacte, sa fie actualizati la cerintele pietei si conectati la dezvoltarea tehnologica. In Romania exista o oferta foarte redusa de activitati extrascolare care sa sustina acest proces. De aceea, acum 5 ani am decis realizarea Summer Music Academy Sinaia (SMAS), care se individualizeaza prin profesionalism si performanta. Academia completeaza sistemul actual de invatamant, anual fiind invitati sa sustina cursuri artisti internationali si profesori de la academii europene de prestigiu.
Suntem in era 2.0, latura digitala avand un impact tot mai mare in toate domeniile, inclusiv in cel artistic. Academia vine in intampinarea cerintelor pietei actuale si, pe langa partea de pregatire muzicala, artistii invata cum pot fi o prezenta constanta in mediul online, cum sa utilizeze noile media pentru a se promova - realizarea unui website/blog, canal de YouTube, Vimeo, profil Reverbnation, cum sa comunice cu fanii prin Facebook, Instagram etc.
De asemenea, din 2016 SMAS si-a propus sa integreze si mai mult mediile digitale în curriculum-ul academiei, astfel incat tinerii vor invata cum sa digitizeze partituri si va fi creata o biblioteca virtuala de partituri. Actiunea raspunde dificultatilor intampinate de tinerii si profesorii romani la procurarea de partituri. Din pacate accesul la lucrari clasice este destul de limitat atat fizic, prin absenta partiturilor tiparite, dar de multe ori si financiar, unele ajungand la preturi prea mari.
Din cauza posibilitatilor financiare reduse sau a departarii geografice fata de Sinaia multi tineri talentati nu pot participa la academie. De aceea, se doreste crearea unui canal YouTube al academiei, un portal prin care tinerii muzicieni vor putea accesa oricand cursurile academiei. Video-urile vor cuprinde lectii pe diferite probleme tehnice, lucruri practice, tips-uri. Aceasta ar fi prima initiativa de acest gen din Romania.
Ideea dezvoltarii si implementarii acestui proiect a plecat de la necesitatile identificate in randul tinerilor muzicieni romani aspiranti la o cariera europeana/internationala, care urmaresc performanta, dar care intalnesc in cale prea multe piedici. E o modalitate informala prin care tinerii muzicieni isi insusesc cunostinte importante in domeniu.
Summer Music Academy Sinaia (SMAS) este un program singular in peisajul muzicii clasice din Romania, un stagiu international de pregatire instrumentala la cele mai inalte standarde. Cursurile sunt conduse de profesori de la academii europene de prestigiu - Royal Academy of Music London, Conservatorul National Superior din Paris, Scuola Universitaria di Musica din Lugano etc.
Programul se adreseaza tinerilor muzicieni, 10-35 ani, de orice nationalitate. In 2016 se estimeaza un numar de cca 50-70 participanti. Acestora li se adauga apoximativ 50.000 de elevi si studenti din invatamantul muzical de stat si privat care vor putea urmari masterclasses academiei pe noul canal creat de YouTube al SMAS.
Obiective:
Strategie:
Pe baza obiectivelor si a rezultatelor ce se doresc atinse, dar si a experientei editiilor anterioare se stabileste strategia fiecarei editii. Se va urmari asigurarea resurselor materiale, financiare si umane. Conceptul de baza este de a aduce in Romania artisti internationali si profesori recunoscuti de la academii europene de prestigiu, care pot sa aduca un impact major in pregatirea tinerilor. La acestea se adauga invitarea celor mai buni specialisti in domeniul IT care sa specializeze tinerii in tainele 2.0, dar si sa sustina crearea bibliotecii virtuale de partituri si a canalului YouTube de masterclasses de muzica. Ca actiuni se concepe planul de actiune, se formeaza echipa. Are loc campania de informare a potentialilor participanti la nivelul intregii Europe, prin materiale pe suport printat si digital. Se contacteaza profesorii si artistii, se initiaza parteneriate cu tertii mass-media, restaurant, hotel, sali de studio etc. Campania de promovare catre tineri - online, print si outdoor prin care se aduce la cunostinta infintarea bibliotecii virtuale de partituri si a canalului YouTube de master-classes. Cu o luna inainte se finalizeaza ultimele detalii referitoare la eveniment.
Beneficiari:
Directi:
Indirecti:
Rezultate:
Impact:
Se creeaza prima biblioteca virtuala de partituri si primul canal YouTube de master-classes in muzica din Romania.
Summer Music Academy Sinaia arata ca si in Romania e posibila organizarea unui program international complex, bazat pe profesionalism si invatare activa, care aduce un concept nou, cu o viziune de ansamblu si obiective reale, tangibile si necesare, care modifica perceptii si schimba atitudini ducand invatarea dincolo de limitarile salilor de scoala, adaptand-o nevoilor si scopurilor specifice ale tinerilor interesati de performanta. Face acest lucru folosind mijloace inovative si moderne adaptate societatii in continua schimbare.
De asemenea, se incurajeaza debutul artistic, se deschid noi drumuri, se traseaza noi directii, ofera oportunitati reale de reusita celor care se fac remarcati.
Impact: