Educație
Scoala are din ce in ce mai multa nevoie de proiecte menite sa valorifice pasiunile elevilor pentru lucruri practice, utile, facand parte din tendintele de viitor ale tehnicii. A crescut foarte mult interesul pentru masinariile programabile, pentru IoT(internetul si software din lucruri). Elevii nostri doresc sa vada concret cum se foloseste programarea pentru a controla dispozitivele, cum pot crea singuri masinarii inteligente. Orasul, comunitatea, are ceva experienta in activitati extracurriculare de robotica dar dorim sa extindem in scoli si licee aceasta preocupare. De aceea ne-am propus sa cream o comunitate permanent activa, cu resurse online, cu partajare de experiente, cu un sistem de conferinte online sustinute de personalitati din tara dar si din afara Romaniei. RoboCloudSchool va fi o scoala deschisa pentru toti pasionatii de roboti si masinarii programabile, care va avea un site propriu si un program de cursuri cel putin bilunare cu acces direct sau online.
Proiectul nostru se va numi RoboCloudSchool si isi doreste sa puna bazele unei scoli de roboti care sa ofere servicii unei comunitati largi de amatori de programare masinarii, din scoli, licee, universitati O scoala si comunitate care sa ofere servicii online si onsite pentru toti cei care practica predarea/invatarea tehnicilor de constructie si programare roboti pentru tineri/elevi. Scoala deschisa va cuprinde trei componente: - componenta online care va avea resurse pentru toti beneficiarii inscrisi din scoli, licee din comunitatea noastra, a judetului dar si de oriunde din Romania. Resursele vor consta in forum de discutii, Q&A, suport de curs gratuit, webinars, demonstratii online, laborator virtual - componenta onsite-directa care inseamna cursuri practice oferite de specialisti din liceul Unirea, UPB, de la Berkely University. Vor fi doua tipuri de cursuri: - lunar, un specialist din UPB, alte univ sau companii - lunar, profesor-instructor local, instruiti de noi - componenta curriculum care va insemna constructia unei programe pentru clasele V-XI din orice scoala, programa ce va constitui un model care va asigura si sustenabilitatea proiectului Beneficiarii vor fi elevi din scolile orasului, ale judetului. Numarul acestora est estimat la peste 2500. Vor fi implicati si cca. 25 de profesori de liceu ce vor fi instruiti. Strategia de lucru implica construirea unui site si a unui forum de discutii, conceperea unei programe, constituirea unui program de lucru ce va cuprinde activitati bilunare de laboratoare, conferinte, activitati practice si seminarii. Vor fi instruiti mai intai profesorii instructori apoi vom deschide scoala in luna noiembrie. Cursurile si laboratoarele pentru elevi se vor desfasura in cadrul Colegiului Unirea, accesul fiind deschis tuturor elevilor doritori. De asemnea, vor avea loc activitati similare in 12 scoli din oras si din judet. Estimam o participare directa a cel putin 450 de elevi. De asemenea, vor beneficia online prin activitatile practice deschise, demonstratii, conferinte, cca. 1800 elevi si profesori. Componenta curriculum va fi realizata de catre un colectiv format din profesori, specialisti din universitati si elevi instruiti. Va fi finalizata in luna martie.
Livrabile-masurabile: Instruirea a 25-30 de profesori in materie de constructie si programare roboti si masinarii Instruirea, familiarizarea cu tehnici de constructie roboti si programare a 2300 de elevi in cca. 20 de scoli si licee din judet, prin pregatire locala dar si online Realizarea unei comunitati online (www.robocamp....) si a unui RoboForum Realizarea a cel putin 30 de lectii si demonstratii filmate, sfaturi practice postate liber pe site Finalizarea unei programe dedicate materiei "roboti si programare" care va fi model pentru toate scolile interesate Constituirea unei comunitati cu cel putin 50 de scoli in parteneriat Continuarea proiectului in anul urmator prin sustinerea comunitatii, a profesorilor instruiti si a parteneriatului cu Universitatile