Dezvoltare
Asigurarea unor locuinţe sociale decente constituie o dimensiune-cheie a Strategiei Naţionale pentru Incluziune Socială, cât şi ale Cadrului Uniunii Europene pentru Strategiile naţionale de Integrare a Romilor până în 2020 (EC, 2011: 8-9)1 respectiv a Strategiei Guvernului României de incluziune a cetăţenilor români aparţinând minorităţii romilor pentru perioada 2012-2020 . Consiliul Local Ciocănești propune reabilitarea unei clădiri, mai exact a patru camere cu obiectivul de a fi transformate în locuințe sociale.Clădirea propusă spre amenajare este din lemn cu fundația din beton și este acoperită cu tablă. Spre deosebire însă de alte drepturi sociale promovate la nivel european prin Metoda Deschisă de Coordonare în Domeniul Politicilor Sociale din Uniunea Europeană , care sunt finanţate din bugetul central sau din fondurile de asigurări sociale, locuinţele sociale ţin de politicile locale, de capacitatea admistraţiilor locale de a finanţa, inclusiv prin atragerea de fonduri structurale europene, construirea sau renovarea fondului imobiliar de stat destinat locuirii. Direcţia de Programe de Incluziune Socială din cadrul Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice elaborează doar principiile generale care ar trebui să ghideze primăriile în asigurarea de locuinţe sociale, dar nu stabileşte criteriile concrete pe baza cărora sunt distribuite locuinţele sociale existente, această funcţie normativă revenind consililor locale.
Obiectivul proiectului îl reprezintă îmbunătățirea infrastructurii sociale și promovarea incluziunii sociale a persoanelor în comuna Ciocănești, județul Suceava. Creșterea capacității solicitantului de acordare a serviciilor de asistență socială persoanelor adulte, cu sau fără aparținători, aflate în imposibilitatea de a se întreține singure. Acest obiectiv va fi atins prin asigurarea de către Consiliului Local Ciocănești a următoarelor servicii sociale persoanelor: cazare temporară sau permanentă în spații dotate conform standardelor europene pentru persoanele fără locuință sau care nu își pot asigura condiții decente de viață; consiliere pentru sănătate, .
Din punct de vedere al mediului de rezidenţă, mediul rural se confruntă în continuare cu o incidenţă mai mare a sărăciei şi sărăciei severe, ratele sărăciei din mediul rural înregistrând în anul 2006 valoarea de 29,6% faţă de 9,6% în mediul urban. Se poate constata din analiza comparativă 2007 cu anul 2006 că rata sărăciei în mediul rural a crescut de la 29,6% la 29,9% în anul 2007. În consecinţă aproximativ 70% dintre persoanele expuse riscului de sărăcie trăiesc în mediul rural. În ultimii ani, un număr foarte mare de persoane trăiesc în medii sociale disfuncţionale, în zone izolate şi insalubre, în stradă sau se adăpostesc în locuri dezafectate, în condiţii dificile, datorită lipsei unei locuinţe. Mulţi dintre ei sunt adesea exploataţi prin muncă, obligaţi să cerşească, să comită acte infracţionale, toate acestea făcându-i victime ale excluziunii sociale. Scopul acestui program este construirea de locuințe cu chirie subvenționată, destinate unor categorii de persoane defavorizate cărora nivelul de existență nu le permite accesul la o locuință în proprietate sau închirerea uneia în condițiile actuale de pe piață.Dincolo de lipsa unei locuinţe, în categoria persoanelor fără adăpost se pot include şi persoanele care trăiesc în locuinţe temporare (sociale sau de necesitate), nesigure sau de slabă calitate. Cauze tipice persoanelor fără adăpost sunt: şomajul şi sărăcia, migraţia, îmbătrânirea, probleme de sănătate, relaţii disfuncţionale, lipsa de locuinţe la preţuri accesibile de închiriat şi vânzare, suport inadecvat pentru oamenii care părăsesc spitalele, penitenciarele sau alte instituţii publice. Persoanele fără adăpost se pot confrunta cu reducerea speranţei de viaţă, probleme de sănătate, discriminare, izolarea şi bariere în accesul la serviciile publice de bază şi beneficii. Lipsa unor condiţii decente de viaţă este asociată cu sărăcia extremă, agravată de lipsa unor resurse educaţionale şi sociale şi de factori de risc precum boli sau dizabilităţi.