Sănătate
Inca din 2004, United Way Romania sprijina programe si initiative sociale care imbunatatesc vietile copiilor, adultilor si varstnicilor in dificultate. Munca noastra se concentreaza pe cele trei directii care pun bazele unei comunitati prospere: access la o educatie de calitate, servicii bune de sanatate si un venit suficient pentru a intretine o familie. Romania se confrunta de mai multi ani cu o situatie alarmanta in ceea ce priveste alimentatia si educatia sportiva a copiilor: o treime dintre copiii cu varsta de 8 ani sunt supraponderali si doar unul din zece practica un sport in afara programului de scoala. Situatia este insa cu mult mai grava in cazul familiilor dezavantajate unde din cauza lipsurilor materiale parintii se afla in imposibilitatea de a le oferi propriilor copii orice tip de activitati extracuriculare. Din cauza nivelului scazut de educatie si de informare privind sanatatea, alimentatia si sportul, jumatate dintre parinti nu sunt nici macar constienti de problemele de sanatate ale propriilor copii. Educatia fizica are un rol deosebit de important pentru educatia copiilor, atat la nivelul dezvoltarii si performantei functiilor motorii, cat si a potentialului educational al copiilor. Sportul si educatia fizica sunt fundamentale pentru dezvoltarea timpurie a copiilor, iar abilitatile deprinse contribuie la o dezvoltare holistica a tinerilor. Prin participarea la activitati sportive, copiii si tinerii invata lucruri elementare cum ar fi onestitatea, lucrul in echipa, fair-play-ul, respectul si urmarea unor reguli. Pentru a incuraja activitatea sportiva am adaugat un nou element programului nostru si am hotarat sa utilizam noi tehnologii in monitorizarea performantei copiilor, dar si pentru a-i atrage pe beneficiari in a urma toti pasii programului. Tehnologiile au avut un impact important in sport, in general, de la analiza performantelor sportive si posibilitatea antrenorilor de a imbunatarii feedback-ul dat sportivilor, cresterea acuratetii masurarii performantei sportive, si pana la imbunatatirea experientei spectatorilor. Vom folosi bratari de monitorizare a activitatilor fizice in primul rand pentru a motiva copiii in a practica sporturile recomandate si in al doilea rand pentru a perminte coordonatorilor de proiect, impreuna cu antrenorii si nutritionistii sa urmareasca parcursul fiecarui beneficiar.
Scopul acestui program este acela de a sustiene activitatea fizica si de a promova o nutritie adecvata copiilor din comunitatile sarace, pentru un stil de viata mai sanatos. Grupul de copii inclus in program este deja sustinut de catre United Way Romania cu activitati educative, tutorat, mentorat si consiliere. Obiectivele programului sunt 1. cresterea timpului si calitatii activitatii fizice efectuata de catre copiii inclusi in program; 2. informarea si educarea unui numar minim de 50 de parinti/tutori cu privire la importanta activitatilor sportive in viata de zi cu zi si a unei nutritii sanatoase; 3. incorporarea noilor tehnologii pentru activitati fizice in rutina zilnica a copiilor si utilizarea informatiilor obtinute in monitorizarea si dezvoltarea abilitatilor fizice. Bugetul proiectului acopera costurile pentru antrenamentele saptamana ale copiilor, tehnologiile pentru monitorizarea activtiatii sportive, intalnirile de informare in cadrul comunitatii, precum si o masa calda sanatoasa in Centrele de zi. Sfera activitatilor desfasurate in cadrul acestui program este: 1. cresterea gradului de constientizare a rolului activitatilor fizice si a unei nutritii echilibrate pentru o viata sanatoasa, prin intemediul unor intalniri in cadrul comunitatii vizate in proiect si facilitate de catre un specialist; 2. asigurarea accesului la activitati sportive saptamanale prin acoperirea costurilor pentru antrenamentele copiilor pe toata perioada proiectului; 3. asigurarea unei mese calde sanatoasa in cadrul Centrelor de zi de care apartin copiii; Rezultatele pe care ni le dorim sunt urmatoarele: 1. cresterea cu 50% a activitatilor sportive desfasurate in timpul programului, si mentinerea unui nivel de peste 25% dintre copii sa continue sa faca activitati sportive si dupa terminarea programului; 2. 100% dintre beneficiari vor desfasura minim 60 de minute de activitate fizica zilnic; 3. Participarea la activitati sportive cu o frecventa de cel putin o data pe saptamana; 4. imbunatatirea nivelului de constientizare a importantei unei nutritii adecvate si a activitatilor sportive cu 25% in randul parintilor si apartinatorilor copiilor din comunitate.
Prin acest proiect ne dorim sa subliniem importanta activitatilor sportive si a unei nutritii sanatoase si a pentru o dezvoltare armonioasa a copiilor. Copiii din medii dezavantajate sunt deseori victime ale unei nutritii precare si ca urmare sanatatea lor are de suferit de la varste fragede, fapt ce poate avea consecinte majore la maturitate. Consideram ca in cadrul acestui proiect putem demonstra ca o interventie integrata poate avea un impact mare asupra starii de sanatate a copiilor din medii dezavantajate si ca un program poate imbunatati semnificativ viata acestor copii, acum si mai tarziu. Impactul pe care ne dorim sa il vedem la nivelul fiecarui benefiar este acela de a imbunatati activitatea sportiva si a intelege importanta unei nutritii sanatoase si a activitatilor sportive, fapt ce s-ar traduce printr-o stare de sanatate buna si mai tarziu prin decizii individuale sanatoase.