ÎnregistrareAutentificare

Proiecte

null

Music Camp International – Corul Mănuşilor Albe (copii cu deficiențe de vedere şi auz)

Iniţiatorul proiectului: Asociatia Music Camp International

Tema:

Educație

Argumente:

Proiectul vizează două aspecte principale: primul, se referă la sensibilizarea elevilor din şcolile de masă față de problemele colegilor lor cu nevoi speciale; copiii implicați în proiect au posibilitatea ca timp de o săptămână să interacționeze, dobândind astfel o percepție mai clară asupra realității înconjurătoare, dezvoltându-şi altruismul clipă de clipă. Al doilea aspect urmăreşte integrarea copiilor cu dizabilități într-un mediu nou, participând la activități muzicale cu grad de dificultate mărit. Curriculum este conceput astfel încât să încurajeze munca în echipă, muzica fiind un factor egalizator, motivând copiii să-şi depăşească propriile limite. Un aspect important îl reprezintă implicarea familiilor care au ocazia să-şi admire copiii în cadrul Concertului de Gală constatând astfel că există noi oportunități pentru dezvoltarea şi integrarea lor în societate.

Descriere proiect:

Echipa MCI se ocupă de pregătirea locului pentru desfăşurarea taberei şi a concertului, de închirierea a 14 săli de clasă în cadrul școlilor partenere, de posibilităţi de cazare şi masă pentru profesorii implicaţi în proiect, de contractarea serviciilor prestate de orchestră și rezervarea spațiului în care va avea loc Concertul de Gală. Pentru înscrierea copiilor în proiect, colaborăm cu voluntari studenți ai Facultății de Sociologie și Asistență Socială-UBB Cluj-Napoca. Prin intermediul profesorilor de specialitate din școlile partenere vor fi distribuite broșuri informative cu detaliile necesare. Procesăm datele personale ale copiilor pentru distribuirea acestora pe clase de instrumente, realizarea de ecusoane, pregătirea curriculumului-realizarea și printarea acestuia. Comandăm tricouri inscripționate pentru toți copiii. Contractăm o companie de transport pentru deplasarea profesorilor şi a instrumentelor muzicale. Achiziționăm consumabilele din perioada proiectului (hârtie, cartuşe pentru tipărit). În cazul copiilor cu deficiențe de vedere este necesară tipărirea materialelor didactice în sistem Braille. Clasele de instrumente sunt: vioară, chitară, violoncel, blockflote (sopran, alto, tenor) clarinet, instrumente de percuţie Orff, clopoţei rezonanţi, clopoţei clasici. Profesorii sunt muzicieni cu experiență, colaboratori acreditați de MCI în baza cursurilor de formare anuale. Echipa este formată din profesori provenind din toate orașele în care se desfășoră tabere în cursul anului (Brașov, București, Sibiu, Cluj-Napoca, Arad, Iași)

Impact:

Este adevărată teoria conform căreia studiul unui instrument muzical sau al cântatului cu vocea dezvoltă abilitățile cognitive și coeficientul de inteligență (general și particular). Chiar dacă o săptămână este o perioadă foarte scurtă pentru a forma deprinderi, considerăm că este suficientă pentru a dechide interesul copilului spre o lume culturală mai puțin cunoscută. Repertoriul abordat include exclusiv literatură muzicală de specialitate. Fiecare copil învață un scurt fragment instrumental astfel ca, la sfârsitul unei săptămâni de repetiții să poată realiza împreună cu colegii săi un colaj muzical care va fi prezentat în debutul concertului de gală, acompaniat de o orchestră profesionistă. În afară de orele de instrument copiii învată mai multe piese corale pe care le vor interpreta în partea a doua a concertului. Muzica este esenţială pentru dezvoltarea intelectuală a copiilor; asigură îmbinarea celor şapte inteligenţe multiple, dezvoltă simţul estetic şi responsabilitatea individuală; le linişteşte fiinţa lăuntrică şi creează cadrul propice pentru învăţare. Chiar dacă studiul individual este necesar, cântatul se petrece deseori în grup, ca în cazul orchestrei, corului, formației sau orei de muzică din școală. Astfel, într-un mod mascat, copilul învață mai mult decât muzică, învață să fie parte dintr-un grup, să aibă răbdare cu el însuși și cu ceilalți, să asculte, să își aștepte rândul, să îl respecte și să îl aprecieze pe celălalt. Perseverența este și ea o calitate necesară pentru a cânta cu vocea sau la un instrument. Dar mai mult decât atât, copilul este la rândul lui ascultat, apreciat, respectat și încurajat să ia decizii. Pentru unii copii aceste activități muzicale extracurriculare sunt singurele ocazii când cele menționate anterior devin posibile. Scopul proiectelor Music Camp este să ofere încredere, respect, demnitate şi stimă de sine prin crearea unor structuri sociale stabile, bazate pe cooperare şi pe obţinerea de realizări comune. Învăţând împreună, aceşti copii, obişnuiţi cu eşecuri şi dezamăgiri, obţin ceea ce nu ar fi putut niciodată pe cont propriu. Mulţi dintre aceşti copii se simt daţi la o parte de societatea noastră iar scopul nostru este să îi ajutăm să descopere că au talent, fiind inspiraţi să îşi stabilească ţeluri înalte și să muncească din greu pentru a obţine rezultate. Acesta este cel mai bun dar pe care îl putem oferi, un dar care rămâne al lor pentru toată viaţa.

Link webpage: http://musiccampinternational.org/ro/
Link facebook: https://www.facebook.com/MCIRomania/?fref=ts
Link twitter:
Link blog: