ÎnregistrareAutentificare

Proiecte

null

MODELAREA VIDEO- INSTRUMENT INOVATOR FILOSIT IN TERAPIA COPIILOR CU AUTISM

Iniţiatorul proiectului: ASOCIATIA PENTRU RECUPERAREA SI INTEGRAREA COPIILOR CU AUTISM ARICA

Tema:

Inovație

Argumente:

In Romania, anul trecut erau declarate oficial aproximativ 8000 de persoane diagnosticate cu autism, insa cifrele ONG-urilor care se ocupa de aceasta afectiune arata ca sunt peste 30.000 de copii cu autism. Conform studiilor la nivel UE aceasta tulburare afecteaza 1 copil din 68.

Ideea care sta la baza acestui proiect isi are originea in cercetarile psihologului Albert Bandura, care a pus bazele teoriei invatarii observationale. Ideea de baza este ca oamenii si in special copiii, invata observandu-si semenii. Acuzam adesea anturajul copilului pentru invatarea unor comportamente nepotrivite, acuzam televiziunile care abunda de programe nocive, de unde copiii nostri isi insusesc limbajul necenzurat al desenelor animate si comportamentul violent.

DE CE SA NU FOLOSIM PUTEREA MODELARII VIDEO PENTRU A IMBUNATATI ABILITATILE COPIILOR?

Azi, cand copiii au acces cu usurinta la tot ce inseamna new technology, realizarea unui material didactic bazat pe principiile modelarii video este la indemana oricui detine un PC, tableta sau smartphone. Metoda pe care o propunem poate fi un instrument valoros si usor de folosit de catre profesionistii si parintii care se confrunta cu terapia copiilor cu TSA. De la utilizarea toaletei pana la modelarea scrisului de mana, si aproape orice sarcina analizata si  descompusa, va fi prezentata copilului intr-un fel in care sa ii trezeasca dorinta de A IMITA. Astfel, fie ca vom folosi materialele video in mediul natural sau la Centrul de terapie, obiectivul de invatare prin imitare va fi cu usurinta atins si in timpi considerabil redusi.

 

 

 

 

Descriere proiect:

Modelarea video ii ajuta pe copii sa deprinda abilitati noi printr-o activitate pe care acestia o adora si anume, vizionarea filmelor. Aceste clipuri ilustreaza anumite comportamente pe care dorim sa le manifeste copilul, atunci cand duce la bun sfarsit o anumita rutina.

Obiective sunt:

-sporirea atentiei in timpul activitatilor, abilitatilor creative de joaca, de joc functional, a independentei in cadrul rutinei zilnice (imbracarea, folosirea toaletei, etc)

-sporirea abilitatilor de interactiune sociala (raspunsul la nume, salutul, asteptarea randului)

-sporirea limbajului functional utilizat in rutinele zilnice, expresiilor faciale pozitive, capacitatii de a se proteja

-scaderea comportamentelor dezadaptative, de anxietate fata de anumite activitati (mersul pe bicicleta, la dentist, la tuns)

Astfel, ne propunem sa realizam o serie de materiale video pe care sa le punem la dispozitia parintilor si cadrelor din domeniu, cu titlu gratuit. Fie ca folosesc tablete sau smartphone-uri, acestia vor putea accesa gratuit platforma in care vor selecta comportamente pe care le pregatesc in procesul terapeutic. Planul proiectului cuprinde trei etape: modelarea video de baza, auto-modelarea video și modelarea video de tip punct-de-vedere.

In prima etapa, cea pe care o propunem in acest proiect- modelarea video de baza- vom realiza o medie de 10 inregistrari video cu teme (spalatul pe dinti, jocul cu mingea, pictatul, folosirea toaletei, etc), folosindu-ne de copii- actori, pe care le vom edita si le vom posta pe un canal youtube la care va avea acces publicul tinta. Vom edita materialul astfel incat, in vizionare si respectiv predare a comportamentului corect, copilul va primi informatiile dorite de catre coordonatorul terapiei sale.

Un suport extern cu toate materialele le va fi oferit familiilor copiilor din Centrul Arica impreuna cu fisele de observare. Dupa cateva saptamani  de implementare vom colecta feedback-ul beneficiarilor si vom selecta temele pentru urmatoarea etapa din program.

Impact:

Aceasta metoda ce presupune modelarea video ii permite copilului cu autism sa invete intr-o maniera vizuala motivanta, abilitati de o importanta majora in dezvoltarea sa.

Conform cercetarilor lui Albert Bandura, pentru ca un copil sa invate sa imite pe altcineva, este nevoie de atentie la model si motivatie. Acesta a observat ca un copil este mai motivat sa urmareasca un model care are acelasi sex, varsta si ii seamana fizic.

 Descrierea fiecarei strategii va fi urmata de instructiuni detaliate despre cum sa fie aplicate aceste inregistrari video, si il va ajuta pe copil sa practice o anumita abilitate si sa duca la bun sfarsit o rutina, cu mai putin sprijin din partea adultului. Astfel, capacitatea copilului de a deveni independent va creste.

Cu ajutorul fiselor de colectare a datelor si a celor de observatie, atat specialistii cat si parintii vor observa rezultatele acestei metode in toate ariile de dezvoltare: comunicare si limbaj, cognitiv, motor, socio- emotional si adaptativ. Unii copii vor raspunde in timpi mai redusi decat altii, insa cu totii vor fixa abilitatile si comportamentele prezentate. Ulterior, prin diminuarea promptului si apoi prin fixarea cunostintelor cu ajutorul generalizarii, copiii si parintii vor putea face tranzitia catre noi ablilitati, concepte si comportamente necesare dezvoltarii.

Astfel, gradul de integrare a acestora va fi  ridicat, iar metoda va fi un instrument valoros si de nelipsit in terapia copiilor cu TSA.

Link webpage: www.autism-arica.ro
Link facebook: https://www.facebook.com/Asociatia-pentru-Recuperarea-si-Integrarea-Copiilor-cu-Autism-Arica-285826401613997/?fref=ts
Link twitter:
Link blog: