Educație
Informațiile despre dezastre fac cu regularitate capul de afiș al buletinelor de știri peste tot în lume. Văzându-i pe alții cum se confruntă cu situații de urgență, fiecare s-a întrebat ce s-ar întâmpla dacă un dezastru se produce aproape de familia lui. Pentru părinții și educatorii copiilor mici, acest gând este cu atât mai îngrijorător. Cum s-ar descurca copiii? Cine a trecut deja printr-o situație de criză își pune problema cum va putea reacționa mai bine data viitoare? Răspunsul la ambele întrebări este clar: trebuie să fim pregătiți, să învățăm să ne protejăm. Din păcate, curricula educațională pentru preșcolari în România nu cuprinde noțiuni de protecție în cazul producerii unor calamități (cutremur, incendiu, inundație etc.). De aceea, propunem o metodă ludico-educativă pentru copiii din grădinițe pentru a învață despre cutremure, incendii, inundații și alte calamități, despre cum se pot proteja, toate într-un mod amuzant, în timp ce colorează fișele tematice din Cartea de colorat digitalizată „Educație pentru prevenirea dezastrelor”.
Scopul proiectului este de a educa copiii, părinții și educatorii de grădiniță să acționeze corect în cazul producerii unor dezastre naturale. Digitalizarea cărții de colorat „Educație pentru prevenirea dezastrelor” este destinată copiilor și adulților pentru a lucra împreună, pe fișe de colorat tematice. Copiii vor învăța despre incendii, cutremure, inundații și alte calamități, despre cum se pot proteja, toate într-un mod amuzant, în timp ce colorează. Copiii se comportă extraordinar atunci când știu la ce să se aștepte, chiar în situații foarte dificile. Obiectivele proiectului: 1. Creșterea gradului de educație privind protecția în caz de dezastre pentru 3000 de copii înscriși la grădinițele din București - Sector 6, prin utilizarea fișelor tematice din Cartea de colorat digitalizată „Educație pentru prevenirea dezastrelor”. 2. Conștientizarea părinților și educatorilor din grădinițe cu privire la importanța învățării unor comportamente care protejează viața copiilor în cazul producerii unor dezastre. 3. Diseminarea prin intermediul conferințelor de presă a mesajului privitor la rolul educației ca mijloc de protejare a vieții copiilor în caz de dezastre. Rezultatele așteptate ale proiectului sunt: - 1 carte de colorat pentru copii digitalizată sub formă de fișe tematice „Educație pentru prevenirea dezastrelor” ce se pot descărca din pagina website a proiectului „Învățăm să ne protejam!”; - 43 de grădinițe de stat și particulare din București - Sector 6 informate și asistate direct de voluntarii proiectului pentru utilizarea resursei educaționale reprezentată de fișele de colorat tematice (cutremur, incendiu, inundație etc.) - min. 6000 copii, părinți și educatori de grădiniță care au împreună acces la educație pentru prevenirea dezastrelor prin metode de învățare ludice (fișe de colorat tematice); - min. 1000 chestionare de evaluare on-line completate de beneficiari (părinții și educatorii copiilor) privind impactul educativ al fișelor de colorat „Educație pentru prevenirea dezastrelor” - 2 conferințe de presă organizate pentru diseminarea pe scară largă a informațiilor legate de lansarea proiectului și rezultatele obținute la final. Metodele de măsurare pentru atingerea rezultatelor pe care ni le propunem sunt următoarele: rapoarte de activitate ale echipei de proiect, bază de date cu beneficiari (grădinițele de stat și private din București - Sector 6), numărul de descărcări ale fișelor de colorat tematice de pe pagina website a proiectului, numărul de chestionare de evaluare completate de părinții copiilor și educatorii din grădinițe, raport monitorizare apariții în presă privitoare la proiect și rezultatele atinse. „Învățăm să ne protejăm!” poate fi considerat un proiect pilot care să devină model de bună practică la nivel național, deoarece fișele de colorat tematice pot fi descărcate de pe pagina website a proiectului de către oricine e interesat în România.
Rezultatele proiectului vor fi: - 1 carte de colorat pentru copii digitalizată sub formă de fișe tematice „Educație pentru prevenirea dezastrelor” ce se pot descărca din pagina website a proiectului „Învățăm să ne protejam!”; - 43 de grădinițe de stat și particulare din București - Sector 6 informate și asistate direct de voluntarii proiectului pentru utilizarea resursei educaționale reprezentată de fișele de colorat tematice (cutremur, incendiu, inundație etc.) - min. 6000 copii, părinți și educatori de grădiniță care au împreună acces la educație pentru prevenirea dezastrelor prin metode de învățare ludice (fișe de colorat tematice); - min. 1000 chestionare de evaluare completate de beneficiari (părinții și educatorii copiilor) privind impactul educativ al fișelor de colorat „Educație pentru prevenirea dezastrelor” - 2 conferințe de presă organizate pentru diseminarea informațiilor legate de lansarea proiectului și rezultatele obținute la final. Metodele de măsurare pentru atingerea rezultatelor pe care ni le propunem sunt următoarele: rapoarte de activitate ale echipei de proiect, bază de date cu beneficiari (grădinițele de stat și private din București - Sector 6), numărul de descărcări ale fișelor de colorat tematice de pe pagina website a proiectului, numărul de chestionare de evaluare completate de părinții copiilor și educatorii din grădinițe, raport monitorizare apariții în presă privitoare la proiect și rezultatele atinse.