Educație
Un studiu GFKpublicat recent arata ca 95% dintre școlile din mediul rural din Romania nu sunt conectate la internet, iar cele in scolile care sunt conectate conexiunea este însă folosită în mare măsură în scopuri administrative. Laboratorul de informatică este conectat la internet în 10% dintre școli. Scoala din Sascut , judetul Bacau se inscrie in aceasta statistica si nu este conectata inca la internet de mare viteza. Proiectul Educatie digitala are ca scop sa doteze Scoala din acest sat cu 15 calculatoare noi, sa le conecteze la internet si sa organizeze cursuri de informatica cu 60 de elevi, profesori si parintii copiilor care lucreaza in strainatate . In comuna Sascut sunt in prezent 237 de copii cu cel putin un parinte plecat in strainatate.Proiectul nostru isi doreste pe de o parte sa scurteze distanta si sa faciliteze comunicarea dintre copii ramasi acasa si parintii plecati in strainantate si ,pe de alta parte, s-a i aduca pe copii in era digitala, sa le ofere oportunitatea de a invata prin intermediul internetului pentru a se integra mai usor in economia viitorului.
Asociatia Freedom Smile este o organizatie non profit fondata in Bucuresti in anul 2012 cu scopul de a promova democratia si drepturile omului, pentru a ajuta copiii si persoanele cu dizabilitati, a combate coruptia si traficul de persoane, apara mediu , a sprijinim drepturile consumatorilor si a facilitam punti de legatura intre Diaspora si Romania. Mai multe detalii despre Asociatia Freedom Smile se pot gasi pe situl organizatiei www.freedomsmile.org . Ascoiatia Freedom Smile a mai desfasurat proiecte eductaionale in domeniul IT la Bosanci (Suceava) si Crangurile (Dambovita) , voluntarii nostri I-au instruit pe micuti cum sa isi deschida un cont de email, cum sa foloseasca Skype sau cum sa caute informatii pe internet. Obiectivele proiectului - Eductaie digitala la Sascut Dorim ca prin implementarea proiectului sa realizam: - Dotarea Scolii generale din Sacut, judetul Bacau, cu 15 calculatoare noi -Conectarea Scolii la Internet -Organizarea de cursuri de informatica pentru profesori, 60 de elevi si 10 parinti -Asigurarea in timpul fiecarei zi de sambata a 4 ore de comunicare pe skype dintre copii si parintii lor plecati din tara - Instruirea profesorilor pentru utilizarea calculatoarelor in predare Beneficiarii directi ai proiectului sunt cei 340 de elevi din Scoala Sascut , iar indirect, alti 2000 de copii care vor studia in noul laborator de informatica in urmatorii 7-8 ani. Ca strategie, gurpul tinta al proiectului: 340 de elevi si 12 profesori, care vor urma cursuri gratuite de informatica predate de catre voluntarii Asociatiei Freedom Smile cu sprijinul Funcatiei Telekom Romania. Prin cursurile de informatica , micutii din Sascut se vor apropia mai mult de tehnologia internetului si vor intelege mai repede cum sa invete si sa foloseasca informatia on line in vederea perfectionarii procesului educational. Un alt rezultat imediat va fi realizarea comunicarii on line (pe Skype/What's up/chat/mail) dintre copii si parintii lor aflati departe . Din experienta noastra putem conculuziona ca impactul realizarii unui laborator de informatica ce este conectat non stop la internet intr-o comunitate rurala este semnificativ , ducand la reducerea abandonului scolar, imbunatatirea procesului educative si, poate cel mai important diminuarea depresiilor copiilor care cresc semiorfani, singuri acasa cu bunicii sau alte rude.
Rezultate estimate proiect Eductaie digitala la Sascut: Aproximativ 300 elevi si 2 0 de profesori din comuna Sascut, judetul Bacau, vor fi beneficiarii directi ai proiectului, dar si cei peste 2000 de viitori elevi din urmatorii 7-8 ani ani de la aceasta scoala vor fi beneficiari indirecti, putand invata informatica si folosi internetul in interes educational si pentru comunicarea cu parintii din strainatate. Proiectul ne-a fost inspirat de cartea lui Dan Lungu- Fetita care se juca de-a Dumnezeu, care are ca erou principal un copil, pe nume Radita, crescuta de bunici, avand ambii parinti departe de ea. Dupa 2 ani ajunge sa nu isi mai aminteasca chipul mamei si dezvolta o depresie, ajungand sa vada chipul mamei in mai toate femeile de pe strada. Dupa realizarea laboratorului de informatica de la Scoala din Sascut , voluntarii Asociatiei Freedom Smile vor mai organiza cursuri de infomatica la Sascut, in week-end si in perioada vacantelor, chiar si dupa inchiderea proiectului.