Educație
In Romania, dupa statistici recente,in 2014 s-au inregistrat 78.000 cazuri de cancer, din care 500 cazuri noi descoperite la copii care necesita spitalizare si tratament indelungat in spital si la domiciliu. Cei mai multi dintre acesti copii sunt spitalizati in Bucuresti, in cele 2 unitati de specialitate, Institutul Oncologic Prof. Dr. Al. Trestioreanu si Institutul Clinic Fundeni, neavand acces pana in 2015 la educatie formala si fiind fortati sa intrerupa temporar sau definitiv scoala datorita tratamentului indelungat sau datorita recidivarii bolii. La solicitarea familiilor si in urma constatarii nevoilor educative la copii cu boli somatice grave, in vederea respectarii si exercitarii dreptului la educatie pentru copii cu cerinte educationale speciale, Asociatia P.A.V.E.L. a venit in spijinul lor si a initiat si implementat in 2012 primul proiect de educatie continua din Romania in cele 2 spitale, “Scoala de spital”. In urma monitorizarii proiectului “Scoala de spital” s-au evidentiat 3 directii de optimizare si care pot imbunatati indicatorii de performanta ai acestui proiect: - Perioada de spitalizare, de tratament si de repaus la domiciliu difera de la un caz la altul si este greu de prevazut evolutia bolii sau raspunsul la tratament, in acest caz fiind necesara extinderea ariei geografice de aplicare a proiectului “Scoala de spital” (de la cele 2 spitale de specialitate din Bucuresti si la domiciliul beneficiarilor de proiect). - Cantitatea mare de documente vehiculate pe suport material standard (hartie) si inaccesibilitatea materialului didactic cand beneficiarii de proiect nu mai sunt spitalizati, dar sunt in tratament sau in repaus la domiciliu, a generat necesitatea trecerii in mediul online prin creare unei platforme prin care transmiterea materialului didactic sa se faca electronic. - In perioada de tratament pentru crestere a imunitatii (fiind restrictii de a intra in colectivitate din cauza riscului de imbolnavire) si in functie de starea de sanatate a beneficiarilor de proiect (imobilizare la pat sau carucioare, efecte secundare ale tratamentelor oncologice asupra capacitatii de invatare) este recomandat studiul individualizat cu material didactic personalizat (plan educational individualizat, curriculum adaptat).
Scopul proiectului "E-Scoala de spital" este de a crea o platforma online (e-scoaladespital.ro) pentru a îmbunătăți calitatea procesului educațional prin promovarea accesului copiilor cu boli somatice grave si cu nevoi educaționale speciale la forme de educatie formala si informala adaptate. Prin intermediul platformei online e-scoaladespital.ro ne propunem sa incurajam educatia si formarea continua a copiilor cu boli somatice grave si sa oferim posibilitatea de studiu individualizat cu material didactic personalizat (psihopedagog, profesori specializati in lucrul cu copii cu cerinte educationale speciale) in functie de starea de sanatate a elevului pacient. Prin intermediul serviciului „Arhiva” elevul pacient isi poate cauta materialul de studiu conform programei scolare si planului educational individualizat, iar prin intermendiul serviciului “Întreabă profesorul” sau via e-mail, elevul pacient/parintii vor putea primi gratuit materialul de studiu si testul de evaluare. Odata testul facut este trimis profesorului spre evaluare si in cazul unui rezultat acceptabil se trece la nivelul urmator de invatare. In cazul unui rezultat negativ, se reia ciclul de invatare. Acest serviciu va fi limitat initial la 7 materii pincipale din programa scolara din ciclul primar, gimnazial si liceal: limba romana, matematica, biologie, chimie, fizica, limba engleza, limba franceza. Mai mult, in functie de evolutia copilului (in urma evaluarii sau re-evaluarii online), precum si dupa alte criterii (varsta, etapa de dezvoltare etc.) parintii/apartinatorii vor primi informațiile corespunzatoare lunar (newsletter). Platforma va putea fi accesată pe baza unui cont in cadrul site-ului pentru o monitorizare a impactului avut, precum și o analiza a evoluției copilului si comunicarii semestriale (sau la cerere) parintilor/apartinatorilor si profesorilor din unitatile de invatamant de origine (programa scolara parcursa și rezultatele la evaluările realizate periodic, foaia matricola). Campania de informare directă privind beneficiile utilizării platformei se va face online (retele de socializare, blog-uri, parteneriate online, diverse site-uri ale asociatiei si scolii de spital), in mass-media scrisă, în scoli si in spitale, precum si prin actiuni de voluntariat.
Rezultatele anticipate ale proiectului sunt: - platforma online ; - sprijinul concret in continuarea educatiei formale si scaderea ratei de abandon in procesul de educatie a copiilor cu boli somatice grave si monitorizare prin rapoarte lunare ale proiectului prin indicatori de performanta (nr copii bolnavi spitalizati/ tratament/repaus la domiciliu vs nr utilizatori, nr utilizatori pe diferite categorii de varsta vs. nr accesari, nr accesari vs tip materie scolara, nr utilizatori vs nr cadre didactice, rata de promovabilitate in urma evaluarilor); - digitizarea documentelor relevante pentru educatia copiilor cu boli somatice grave prin realizarea unui parcurs educational personalizat dupa un curriculum adaptat intocmit in functie de nevoile educationale identificate, varsta si de nivelul de educatie/capacitatile fiecaruia dintre beneficiarii proiectului – copiii cu boli somatice grave spitalizati sau care sunt in faza de monitorizare a bolii la domiciliu; - formarea continua a fiecarui beneficiar de proiect, consolidarea prin intermendiul tehnologiei IT a acelor abilitati si cunostinte necesare invatamantului modern, intr-o piata a muncii puternic informatizata. In acest context, beneficiarii de proiect vor avea acces la materiale online si specialisti care vor putea oferi suport concret si avizat in domenii educationale diverse si de interes pentru pregatirea si motivarea beneficiarilor; - capacitarea partilor responsabile (cadre didactice, parinti/tutori) in folosirea mijloacelor de comunicare si sensibilizarea la nevoia de educatie si formare continua a propriilor copii care sufera de o boala cronica/somatica grava in toate situatiile prin care acestia trec (internare, operatie, tratament ambulatoriu, transplant, repaus la domiciliu)