Educație
Se spune că sunt aproximativ 35,8 milioane de sclavi la nivel mondial, la ora actuală, conform studiilor făcute de organizaţia Walk Free. Traficul de persoane înseamnă lipsire de libertate, dar mai ales imposibilitatea de a-ţi controla propria viaţă şi de a-ţi urma deciziile. Acest fenomen devine şi mai îngrijorător când în capcana reţelelor de traficanţi cad victime copiii. Conform studiilor Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane, în anul 2014 au fost identificate 757 victime în România, comparativ cu anii precedenţi. Situaţia familială rămâne neschimbată, majoritatea victimelor (547) provenind din familii biparentale. Vorbim despre familii caracterizate de relaţii tensionate, violenţă domestică ,consum de alcool sau stupefiante, per ansamblu, despre un mediu propice dezvoltării predispunerii membrilor acestora la trafic. Cea mai vulnerabilă categorie de vârstă continuă să fie cea situată între 18 şi 25 (279 victime). Cu toate acestea, un număr semnificativ de minori cu vârstele cuprinse între 14 şi 17 ani (251) ajung victime ale traficului de persoane. Acestea fiind spuse, am pornit de la ideea unui vechi proverb franţuzesc : “ Mieux vaut prevenir que guerir” – Mai bine să previi decât să tratezi. Credem că este mult mai uşor şi eficient să previi decât să vindeci şi ne orientăm eforturile în această direcţie. Tinerii sunt adesea condamnaţi că abandonează lectura şi cărţile în favoarea gadget-urilor de ultimă generaţie, precum smartphone-ul, notebook-ul, e-book reader-ul, sau tableta, neînţelegând importanţa şi rolul acestora în viaţa de zi cu zi. Apariţia noilor tehnologii şi popularizarea acestora la nivel mondial a reuşit să stârnească interesul oamenilor, aceştia renunţând cu uşurinţă la cărţi în schimbul internetului, a filmelor sau a jocurilor pe calculator si pe smartphone-uri. Ne-am gândit să răspundem la o nevoie reală în România prin a crea o unealtă creativă, interactivă, originală care să atragă publicul ţintă. Prin acest proiect de carte digital interactiv, dorim să ne adresăm, în mod special grupei de varstă mai mici (7-12 ani) pentru care nu există niciun material adaptat vârstei lor.
Concept: Povestea în care tu eşti eroul, cu imagini animate, bazate pe stilul de cărţi “Choose Your Own Adventure” (https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Choose_Your_Own_Adventure_books). Alege-ţi propria aventură este o serie de cărţi de joc pentru copii în care fiecare poveste este scrisă la persoana a II-a. Cititorul îşi asumă rolul protagonistului şi face alegeri care determină personajul principal al acţiunii şi intriga. Poveştile sunt strucurate astfel încât , după câteva pagini de lectură, protagonistul să se poată confrunta cu 2 sau 3 opţiuni care îl conduc la unul dintre multele finaluri. Vrem să adaptăm stilul acesta pe o aplicaţie în care cititorul alege aventura lui ,folosind dispozitive mobile şi calculatoare. Aplicaţia propusă va cuprinde aproximativ 100 de pagini, aproximativ 36 de finaluri posibile, 1 pagină de start, aproximativ 30-40 de alegeri , iar la final va genera o pagină cu informaţii despre traficul de persoane şi date de contact în cazul în care se confruntă cu situaţii de risc. Trebuie să fie conştienţi de faptul că fiecare decizie pe care o vor lua, poate să le afecteze viitorul, fie în mod pozitiv, fie în mod negativ. Este important să cântărească foarte bine fiecare decizie luată şi să încerce să vadă rezultatele înainte de a se întâmpla, să vadă în perspectivă. Obiectivele: - Informarea cu privire la fenomenul traficului de persoane, - Creşterea nivelului de conştientizare a efectelor traficului de persoane in scoli si in familie. - Prevenţia şi combaterea traficul minorilor. Beneficiari: - Copii scolarizati cu varsta cuprins intre 7 si 12. - Profesori/ educatori din scoli si ONG-uri care lucreaza cu copii cu risc. - Parinti si familie. Rezultatele pe care speram sa le vedem: Cat ma multe persoane sa downloadeze aceasta aplicatie. Cat mai multi copii sa sa joace de mai multe ori si sa experimenteze diferite povesti prin a alege diferit de fiecare data. Cat mai multi copii si cat mai multe familii sa fie sensibilizate la riscul traficului de persoane si la alegeri care le pot face mai vulnerabili la acest risc. Ca profesorii si scolile sa folosesca aceasta aplicatie ca o metoda educativa/ inovativa pentru a sensibiliza clasele.
- Minim 10.000 de vizitatori pe site-ul aplicatiei intr-un an. - 20 de grupuri de copii cu risc care vor beneficia de activitati de prevenire cu membrii asociatiei FREE. - Promovarea/informarea profesorilor din toate scoliile din Bucuresti ,Targu Mures,Galati,Cernavoda despre aplicatie