ÎnregistrareAutentificare

Proiecte

null

Bond'n'Bake

Iniţiatorul proiectului: Hipocampus

Tema:

Educație

Argumente:

Ideea proiectului a pornit o dată cu descoperirea necesității unei educații culinare în viețile noastre. Informându-ne despre situația actuală a calității vieții în București am descoperit un nivel alarmant al supraponderabilității copiilor. Constelația problemei cuprinde dispariția spiritului de colaborare, precum și prevalența carierei în defavoarea familiei pe scara de valori existențiale. Am început să ne dorim restabilirea echilibrului dintre familie și apartenența la comunitate pentru a reduce efectul nociv al distanțării acestora în dezvoltarea copiilor. Viziunea noastră este aceea de a hrăni corpul, mintea şi sufletul copiilor cu iubire, prin cultivarea obiceiurilor de nutriţie sănătoasă, a relaţiilor interumane şi a dezvoltării emoţionale. Hrana, la nivel simbolic, reprezintă grija şi afecţiunea pe care copilul le primeşte încă de la naştere de la mama sa. Aceasta este atât de natură nutritivă cât şi afectivă, satisfăcând nevoile copilului de securitate şi iubire. Pentru a susţine dezvoltarea holistică a micuţilor din comunitatea noastră noi organizăm ateliere de gătit împreună pentru copii şi părinţi, cultivând astfel armonia relaţiilor şi învăţarea prin activităţi interactive. Mulți membri ai comunității se plâng de probleme bine cunoscute precum lipsa de timp, alimentația inconsistentă și educația alimentară inadecvată a copiilor în centrele de învățământ. Adulții și tinerii pun cariera și succesul pe primul plan în defavoarea familiei, a prietenilor sau chiar a sănătății. Contextul modern de viață și cultura tehnologică în dezvoltare ne condamnă la un stil de viață intensificat și la multe ore de muncă în fața calculatorului. În familie părinții ocupați petrec tot mai puțin timp împreună cu familia, lăsând educația celor mici în seama bunicilor sau a instituțiilor. Efectul? 35% tineri și adolesenți (15 – 25 ani) supraponderali conform raportului Eurostats din 2008 (http://appsso.eurostat.ec.europa.eu/nui/submitViewTableAction.do. Obezitatea este responsabilă de apariția hipertensiunii arteriale, insuficienței cardiace, tulburărilor respiratorii, diabetului zaharat, creșterea riscului de infarct miocardic. În România numărul copiilor obezi înscriși în învățământul primar s-a dublat în ultimii 8 ani (raport al Institutului pentru Sănătate Publică). Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, apreciază că mediul familial nu mai este un exemplu bun pentru copii. Cei mici nu au discernământul de a alege ceea ce este sănătos, așa că sunt la "discreția" bunicilor, a părinților, a reprezentanților diverselor instituții școlare și devin dependenți de alimente sărace in nutrienți esențiali. La nivel individual statul la birou, excitarea mentală și complexitatea temelor le ocupă mintea elevilor, lăsând corpul predispus la degradare.

Descriere proiect:

O descriere vizuală pe care am folosit-o în competiția Social Impact Award în 2013, competiție în care am fost finaliști (top 10 proiecte naționale): https://www.youtube.com/watch?v=_p7X6AVZFzU Proiectul funcționează de 2 ani, timp în care am ilustrat și gătit rețete împreună cu copii și părinți. Am văzut că funcționează, părinții raportează că după două - trei ateliere de gătit copiii cer cu 70% mai puține dulciuri din comerț și aleg fructele mai des decât înainte. Acum vrem să ne concentrăm pe rețete. A început colaborarea cu nutriționiști și bucătari din România pentru a descoperi cele mai potrivite rețete și meniuri pentru copii și familie. Împreună cu artiști recunoscuți la nivel local și internațional (deosebit de talentați!!) creăm aspectul vizual atractiv care îi face pe copii să-și dorească să descopere secretele bucătăriei și poveștile din spatele polonicului. Scopul nostru este să avem 4 cărți/ broșuri cu rețete: ♥ Rețete cu iubire (Recipe for Love) - pentru luna februarie (bucătar Olivia Zahalca, artist Irlo) ♥ Bucătăria Copiilor (Kids` Kitchen) - pentru 1 iunie (artist Medeea Nămoloșanu) ♥ Monstruleții din cuptor (Monsters Bake) - pentru luna Octombrie ♥ Bucurie în Bucătărie - pentru Decembrie (bucătar Liliana Hadji, artist Arabela Trifoi) Concret? Căutăm parteneri pentru rețete, și odată găsiți aceștia ne recomandă cele mai potrivite rețete pentru cei mici, adecvate atât din punct de vedere nutrițional cât și simplu de gătit. Luăm rețetele și le gătim âmpreună cu artiștii, apoi vorbim despre ilustrații. Acestea trebuie să includă mesaje și provocări care încurajază comunicarea asertivă și prin care poate fi modelat comportamentul în bucătărie (exemple de provocări: adăugați un ingredient secret, găsiți un gust pe care îl aveți în comun, inventați o rețetă nouă cu aceleași ingrediente etc.). Pe spatele fiecărei rețete se află Amintiri din Bucătărie unde copiii împreună cu adulții își pot pune amprentele, pot scrie o poezie sau câteva cuvinte despre cum a fost, pot lipi poze sau granule din condimente, își pot lăsa mesaje prin desene etc. Odată rețetele finalizate le scoatem la imprimantă în formă de poster și organizăm atelierele de gătit. Rețetele ne dorim sa fie Open source pentru orice părinte sau copil care dorește să gătească în bucătăria proprie. De asemenea ei primesc o copie virtuală a rețetelor învățate la atelier. Ei înșiși pot desena apoi propriile rețete. Ne dorim ca periodic să le punem la dispoziție rețete care pot folosi în timpul de calitate petrecut împreună cu familia.

Impact:

La nivelul comunității rezultatele cuprind:  350 - 500 de copii interacționează anual la atelierele noastre și ale partenerilor;  200 de părinți conectați de un obiectiv comun – alimentația corectă a copiilor;  1 comunitate a părinților Bond’n’Bake sub forma unei platforme online sau un grup dedicat pe Social Media, aferent paginii de Facebook;  3 grădinițe/ afterschool implicate;  35 de activități de tip atelier - anual;  5 evenimente (anual) pentru câștigarea vizibilității - Impact Festival, Social Impact Award, Street Delivery, Festivalul Verde etc. ;  70 de rețete în 2 ani;  parteneriat cu British Council pentru organizarea de evenimente DEMO (am avut 2 în trecut);  cel putin 2 furnizori de fructe si legume românești; În viitor ne mai dorim și:  2 comunicate de presă;  10 articole pentru blog (2016 – 2017). Pe plan individual ne concentrăm pe dezvoltarea holistică a copilului. Abordarea globală a comportamentului cuprinde latura afectivă (stimulată prin metoda de comunicare ESPERE), latura cognitivă (stimulată prin rezolvarea de ghicitori și metoda Most Difficult First) și stimulare senzorială (prin sinergia simțurilor). Rezultatele așteptate: comunicare și exprimare liberă a copiilor, răbdare de a-și aștepta rândul, sporirea coeziunii de grup, creșterea nivelului de cunoștințe despre alimentație. Vom măsura gradul de îndeplinire al obiectivelor în corelare directă cu țintele stabilite și rezultatele obținute.  Gradul de respectare al termenelor stabilite  Monitorizarea pe activități conform graficului de proiect  Gradul de depășire al obiectivelor propuse, dacă va fi cazul și anul viitor  Îndeplinirea sarcinilor propuse din cadrul fiecărui atelier  Raportare narativă la final de proiect  Raportarea financiară a proiectului conform bugetului de cheltuieli previzionat  Numărul de apariții în mediul de presă online și pe canalele de Social Media  Feedback de la participanți  Numărul de recomandări primite de la parteneri către alți posibili colaboratori și parteneri  Materiale foto și video dedicate, clasate în albume digitale.

Link webpage: www.hipocampus.ro
Link facebook: www.facebook.com/bondnbake
Link twitter:
Link blog: