Mediu
Zonele rurale din România prezintă o deosebită importanţă din punct de vedere economic, social şi din punct de vedere al dimensiunii lor, diversităţii, resurselor naturale şi umane pe care le deţin. Dezvoltarea economică şi socială durabilă a spaţiului rural este indispensabil legată de îmbunătăţirea infrastructurii rurale existente şi a serviciilor de bază. Pe viitor zonele rurale trebuie să poată concura efectiv în atragerea de investiţii, asigurând totodată şi furnizarea unor condiţii de viaţă adecvate şi servicii sociale necesare comunităţii.Este nevoie de mult mai multă atenţie din partea fiecărui cetăţean şi de mai multă responsabilitate pentru a putea trăi într-un mediu curat, nepoluat, pentru a putea folosi condiţiile de viaţă pe care ni le oferă natura. Renovarea şi dezvoltarea satelor reprezintă o cerinţă esenţială pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii, creşterii atractivităţii şi interesului pentru zonele rurale. Pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii, un factor determinant îl constituie modernizarea şi extinderea infrastructurii fizice rurale de bază care influenţează în mod direct dezvoltarea activităţilor sociale, culturale şi economice şi implicit, crearea de oportunităţi ocupaţionale. Consiliul Local Brănești a înțeles necesitatea investiției în infrastructura comunei astfel solicită prin prezentul proiect finanțare pentru înfrumusețarea comunei. Prin proiect se vor reabilita şi amenaja suprafaţe în prezent relativ degradate din intravilan şi în acelaşi timp se va realiza amenajarea unor spaţii publice.
Obiectivul proiectului punerea în valoare a spațiului neamenajat, degradat din comuna Brănești cu scopul îmbunătățirii aspectului comunei. Funcţiune de spaţiu pentru relaxare, petrecere a timpului liber şi divertisment – în spațiile propuse se vor monta băncuțe, aici îşi vor putea petrece timpul liber atât copiii cât şi adulţii. Funcţiune cu caracter estetic – spaţiile verzi vor fi distribuite uniform şi vor fi dotate cu mobilier, alei pietonale care vor fi delimitate lateral cu bănci. Funcţiunea de obiectiv turistic – prin ansamblul deosebit de atrăgător propus spre realizare, parcul și monumentul vor atrage un număr sporit de vizitatori nu numai din comuna , dar şi din comunele limitrofe. Spaţiile de recreere nou create prin proiect vor fi folosite de toți locuitorii comunei, dar şi ai comunelor limitrofe, precum și de către vizitatori și turiști, fără discriminări legate de sex, naţionalitate, religie, vârstă, venituri, încurajând astfel socializarea şi construirea identităţii comunitare.
Realizarea amenajărilor va fi facută pe spațiile existente neamenajate sau slab amenjate, utilizându-se materiale și produse de înaltă generație, nefiind utilizate substanțe și produse chimice cu impact negativ asupra mediului ambiant. În concluzie, impactul negativ asupra mediului ambiant prin executarea lucrărilor necesare amenajării este zero. În plus, datorită acestor amenajări va crește nivelul ambiental al zonei. Se va realiza o împrejmuire perimetrală. Pornind de la caracteristicile ambientale ale zonei, spațiile propuse spre amenajare vor avea un colorit viu, dinamic şi atrăgător, asigurând în acest fel contrastul necesar desfăşurării în condiții optime a activităților recreative. Prin reabilitările propuse se realizează la nivel ridicat programul educației ecologice și a dezvoltării durabile. Noile amenajări ridică calitatea cadrului constructiv, contribuind la creşterea nivelului ambiental al zonei.