Mediu
Asociaţia ZeroCO2 activează în domeniul protecţiei mediului şi are ca şi obiective principale: reducerea cantităţilor de gaze cu efect de seră, compensarea amprentei de carbon, emiterea certificatelor de carbon şi susţinerea proiectelor verzi. Piaţa voluntară a certificatelor de carbon este încă tânără în România, iar Asociaţia ZeroCO2 doreşte să contribuie la dezvoltarea ei, întrucât noi credem cu tărie faptul că finanţarea prin certificate de carbon reprezintă una dintre cele mai bune soluţii pentru susţinerea şi dezvoltarea proiectelor verzi în România. Folosind finanţarea prin certificate de carbon, proprietarii de păduri vor fi motivaţi să nu le mai vândă sau taie, dezvoltatorii de proiecte de energie verde vor fi încurajaţi să susţină comunităţile locale, etc. Cu toate acestea, una dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă AsociatiaZeroCO2, atunci când vine vorba de dezvoltarea proiectelor de carbon, este slabă informare a populaţiei. Pentru cea mai mare parte a cetăţenilor, acest domeniu al certificatelor de carbon reprezintă un element de noutate şi de aceea atunci când sunt abordaţi pentru a se implica în astfel de proiecte, sunt reticenţi. Informarea şi educarea publicului reprezintă una dintre cele mai importante etape în dezvoltarea oricărui tip de proiect. Cu cât oamenii vor cunoaşte mai multe, vor înţelege avantajele şi vor şti cum pot contribui pentru protecţia mediului înconjurător. Proiectul „Află echivalentul în CO2” a fost conceput pentru informarea şi educarea populaţiei despre ceea ce înseamnă amprenta de carbon şi despre impactul pe care îl au activităţile de zi cu zi, asupra mediului. Acest proiect reprezintă primul pas pentru dezvoltarea pieţei carbonului în România. Utilizând aplicaţia „ Află echivalentul în CO2” utilizatorii vor afla care este amprenta de carbon a diferitelor activităţi pe care le fac în fiecare zi. Cunoscând impactul fiecărui individ asupra mediului, oamenii pot lua iniţiativa de a duce un stil de viaţă mai prietenos cu mediul înconjurător. Dacă de exemplu, o persoană observă că amprenta de carbon aferentă utilizării maşinii personală, este mare, poate insera mici modificări în stilul de viaţă, cum ar fi: folosirea mijloacelor de transport în comun mai des, folosirea bicicletei sau mersul pe jos de fiecare dată când acest lucru este posibil. Cu alte cuvinte, aceasta aplicaţie îi poate motiva şi ajuta pe oameni să facă alegeri responsabile faţă de mediul înconjurător. Pe termen lung, acest proiect va veni în sprijinul Asociaţiei ZeroCO2 pentru atingerea obiectivelor enumerate mai sus.
Proiectul „ Află echivalentul în CO2” va consta în elaborarea unei aplicaţii pentru calcularea amprentei de carbon pentru activităţile de zi cu zi. Calculatorul va conţine diferiţi parametri cum ar fi: consumul de energie electrică/an, maşina personală (km parcurşi într-un an de zile), cantităţi de deşeuri, transportul public, stilul de viaţă, web. Utilizatorul trebuie să completeze datele pentru aceşti parametri pentru a afla care este amprenta de carbon personală pentru un an de zile. Obiectivul principal al proiectului este reprezentat de educarea şi informarea publicului asupra noţiunii de amprenta de carbon, iar pe termen lung prin acest proiect dorim să punem bazele pentru dezvoltarea pieţei voluntare a certificatelor de carbon. Strategia acestui proiect constă în motivarea utilizatorilor să manifeste interes faţă de protecţia mediului şi în informarea acestora asupra impactului pe care activităţile de zi cu zi o au asupra mediului. Beneficiarii direcţi ai proiectului sunt toţi cetăţenii. De asemenea pe termen lung vor beneficia şi toţi dezvoltatorii de proiecte verzi şi bineînţeles autorităţile statului, întrucât o dată cu dezvoltarea pieţei certificatelor de carbon, putem contribui la atingerea obiectivelor date de către Uniunea Europeană privind producţia de energie verde şi reducerea cantităţilor de gaze cu efect de seră. Ne adresăm unui grup țintă din care fac parte persoane cu vârsta cuprinsă între 20-35 de ani, studii medii și superioare, preocupați de mediul înconjurător, persoane ce utilizează smartphone-uri, active, interesate de probleme ecologice.
Proiectul „Află echivalentul în CO2” își propune să trezească interesul oamenilor cu privire la amprenta de carbon aferenta activităţilor de zi cu zi. Această aplicație este instrumentul ideal pentru toți utilizatorii de smartphone-uri care sunt preocupați de protecția mediului, şi mai ales pentru cei care doresc să afle care este impactul pe care îl au asupra mediului atunci când merg cu maşina la muncă, se uită la televizor sau uită lumina aprinsă atunci când pleacă de acasă. Rezultatele aşteptate în urma implementării acestui proiect sunt: un număr cât mai mare de utilizatori, creşterea awarnesului în privinţa amprentei de carbon cu 50%. (Înainte de lansarea aplicaţiei, vom demara o campanie pentru a vedea cât la sută dintre vizitatorii mediului online ştiu ce este amprenta de carbon).