ÎnregistrareAutentificare

Proiecte

null

TM1000 – Timis, cel mai curat judet din Romania. In doar 1.000 de zile.

Iniţiatorul proiectului: ASOCIATIA ECOSTUFF ROMANIA

Tema:

Mediu

Argumente:

In România sunt aruncate sau depozitate ilegal, în fiecare zi, sute de tone de gunoi, ducând la poluarea a mii de hectare de areal natural – păduri, ape, munți, peșteri etc. Identificarea, monitorizarea si mai ales curatarea acestor zone, a fost întotdeauna o provocare atat pentru reprezentanții autorităților locale cât și pentru ong-urile de mediu. Acum, identificarea zonelor cu probleme se poate face foarte usor, cu ajutorul tehnologiei, mai exact cu ajutorul TrashOut, o aplicație gratuită pentru mobil, versatilă și mai ales foarte utilă. EcoStuff Romania este partener TrashOut din 2014. Din păcate reprezentanții autorităților locale, mai ales în zona rurală, au numeroase rețineri în a folosi tehnologia și a accepta sprijinul oferit de online. Mai mult, asociațiile de protecție a mediului precum și persoanele fizice care iubesc natura, au la rândul lor dificultăți în colaborarea cu autoritățile locale.

Descriere proiect:

O componenta importanta a proiectului TM1000 presupune organizarea în județul Timiș, a unei serii de 25 de mini-conferințe, fiecare dintre ele pe durata unei zile, la care vor participa reprezentanți a câte 4 primării din județ (sunt în total 99 de primării în Județul Timiș), reprezentanți ai ONG-urilor de mediu, profesori, elevi, studenți etc. Numărul persoanelor participante va fi limitat la maxim 50 pentru fiecare dintre miniconferințe. Obiectivele proiectului sunt - introducerea in uzul autoritatilor de mediu a aplicatiei mobile de identificare si raportare a zonelor ce prezinta probleme de mediu si gestiune defectuoasa a deseurilor - educarea autoritatilor locale si a reprezentantilor societatii civile in furnizarea si utilizarea informatiilor prin intermediul aplicatiei - stabilirea unei modalitati de lucru intre autoritati si societatea civila in ceea ce priveste identificarea si raportarea zonelor cu probleme precum si in rezolvarea acestor probleme, respectiv curatare si monitorizare Temele abordate in cadrul mini-conferintelor sunt: - folosirea tehnologiei în identificarea și monitorizarea zonelor în care se aruncă și depozitează ilegal gunoaie - folosirea datelor furnizate de aplicația TrashOut pentru a curăța de gunoaie zonele cu probleme - identificarea la nivel local a modalitaților de colaborare dintre autoritățile locale si societatea civilă si realizarea unui plan de implementare privind proiectele de protectie a mediului ce pot fi organizate local In termen maxim de 4 saptamani de la participarea la mini-conferinta, fiecare participant, singur sau in colaborare cu autoritatile locale, trebuie sa demonstreze folosirea aplicatiei si a informatiilor furnizate, iar plecand de la acestea va fi curatata o zona identificata, va demara procesul de monitorizare si identificare a vinovatilor precum si identificarea si implementarea unei solutii, chiar si temporare, pentru a impiedica depozitarea ilegala in continuare a gunoiului in zona respectiva.

Impact:

- reprezentantii autoritatilor locale vor fi mai receptivi fata de tehnologie si o vor folosi in mod curent pentru identificarea si monitorizarea zonelor cu probleme de mediu pe teritoriul aflat in administratia lor directa - vor fi identificate modalitati de colaborare intre autoritatile locale si societatea civila - numarul zonelor in care se arunca sau depoziteaza ilegal gunoaie in Judetul Timis va scadea semnificativ

Link webpage: http://ecostuff.ro/
Link facebook: https://www.facebook.com/ecostuff.romania/
Link twitter:
Link blog: