ÎnregistrareAutentificare

Proiecte

null

Școala Voluntarilor

Iniţiatorul proiectului: Asociatia Primind Ajutor Viata Este Luminoasa Asociatia P.A.V.E.L. asociatia parintilor cu copii bolnavi de cancer

Tema:

Educație

Argumente:

Timpul indelungat petrecut in spital de copiii/tinerii cu boli oncologice sau hematologice atrage necesitatea prezentei si implicarii unor voluntaril cu abilitati psihosociale pentru a fi alaturi de copilul/tanarul cu boli somatice grave (cancer, leucemii, boli renale, etc) din spitalele implicate in proiect. Proiectul de fata isi propune sa satisfaca nevoile pacientilor si familiilor acestora, sa imbunatateasca calitatea vietii lor prin acces crescut la activitati formative si utile cu ajutorul voluntarilor din licee, instruiti teoretic si practic privind pacientul cu diagnostic oncologic cat si despre modalitatile de participare activa la sesiuni educative si de socializare, coordonate de catre specialisti ai Asociatiei P.A.V.E.L.. Acest proiect isi propune sa fie un preambul al formarii institutionale a elevilor cu inclinatii si competente in domeniul psihoeducational prin initierea lor ca voluntari pregatiti si activi in societate. Nevoia de actiune unu la unu sau in grup mic cu pacientii aflati in diverse faze ale tratamentului, dupa interventii chirurgicale, in stare de imunitate scazuta, alaturi de lipsa voluntarilor instruiti, sunt tot atatea cauze care fac din copilul sau tanarul pacient cu boli somatice grave o persoana cu stima de sine scazuta, cu un nivel educational inghetat la momentul imbolnavirii, o persoana dependenta de familie, frustrata si anxioasa, fara perspective de a se pregati intr-o profesie adecvata starii sale de sanatate.

Descriere proiect:

Justificare Urmare a starii de sanatate a pacientilor din spitalele cu sectii de oncologie sau hematologie din Bucuresti, a interventiilor la care sunt supusi (chimio si radioterapie), acesti pacienti, afectati de multe ori in plan psihic, fizic/intelectual, pot participa la activitati care implica un numar mare de persoane cu atitudini pozitive, cu abilitati in domeniul sociouman si care pot ajuta specialistii sau voluntarii mai vechi din asociatie. In liceu, datorita lipsei orelor de orientare scolara si vocationala, tinerii nu au experienta si cunostintele necesare pentru a alege o viitoare profesie. Ei sunt interesati sa ajute oamenii si arata multa empatie pentru cei in suferinta.. Existenta unor copii sau tineri in spital pentru o perioada lunga de timp, dorinta lor de a interactiona cu alti tineri apropiati de varsta lor si impartasirea de idealuri si interese comune, toate acestea sunt motivele care au condus la ideea realizarii unui proiect de constientizare si formare teoretica si mai ales practica a elevilor din licee/colegii bucurestene prin activitati de voluntariat desfasurate in spital. Aceasta experienta poate contribui ulterior la alegerea unei profesii si la pregatirea pentru alte acțiuni de voluntariat. In plus voluntariatul, conform noii legi, constituie experienta in munca si reprezinta un plus de valoare atunci cand liceenii vor dori sa urmeze cursurile unor facultati de prestigiu din tara sau strainatate. Scopul general al proiectului: promovarea voluntariatului in randurile elevilor din licee/colegii bucurestene, precum si pregatirea teoretica si practica a elevilor selectati in proiect pentru a lucra cu copiii/tinerii cu boli somatice grave spitalizati indelung Obiective specifice: 1. Crearea unei retele de minim 50 voluntari proveniti din randurile elevilor din 10 licee bucurestene care vor deveni activi in desfasurarea unor activitati de suport pentru copiii/tinerii cu boli somatice grave, din Romania, timp de 12 luni; 2. Imbunatatirea calitatii vietii si a modului de petrecere a timpului liber pentru 150 copii/tineri cu boli somatice grave, pacienti ai Institutului Oncologic “Prof. Dr. Al. Trestioreanu” si ai Institutului Clinic Fundeni, timp de 12 luni; 3. Participarea a 50 voluntari noi la activitatile educationale ale asociatiei in cele 2 spitale 4. Realizarea unui newsletter al voluntarului, editat periodic, care prezinta experiente concrete ale voluntarilor din acest proiect dar si ale tinerilor spitalizati.

Impact:

Pe termen scurt proiectul va contribui la imbunatatirea calitatii vietii a 150 pacienti/apartinatori. Pe termen mediu cei 50 voluntari antrenati in proiect vor fi mai bine pregatiti teoretic si practic si vor putea alege o meserie potrivita calitatilor si abilitatilor personale. Pe termen lung va creste interesul pentru voluntariat in spitalele pediatrice. La nivelul comunitatii se va inregistra o crestere a responsabilitatii sociale si a nivelului de informare si de constientizare cu privire la problematica persoanelor apartinand unor grupuri vulnerabile din Romania si la modalitatile de implicare in rezolvarea problemelor specifice din domeniu – educatie si socializare in spitale. • Prin serviciile psihologice, pedagogice si psihopedagogice oferite in sistem integrat, copiii/tinerii cu boli somatice grave vor putea depasi mai usor starea de izolare, se vor implica activ in imbunatatirea calitatii vietii lor de zi cu zi, reducand astfel riscul de excluziune educationala si sociala – prin intermediul relatiilor directe cu copii/tineri de varsta apropiata, voluntarii – elevii din proiect. • Prin intermediul acordului de parteneriat/colaborarii cu Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucurestii se va promova experienta de voluntariat a elevilor participanti, elevi care la randul lor acumula noi cunostinte si competente, vor dezvolta abilitati transferabile in viitoarea formare profesionala, vor deveni exemple de urmat pentru colegii din scolile din care provin si pentru comunitatea in care traiesc. • Replicarea acestui proiect prin incheierea altor parteneriate cu institutii de invatamant superior din domeniul psiho-educational, asistenta sociala, teologic, etc, organizatii internationale si prin demararea unor proiecte similare in diverse judete ale tarii. Dupa incheierea proiectului, experianta voluntarilor formati in proiect va constitui un exemplu de buna practica pentru alti elevi interesati de domeniul socio-uman, a folosirii abilitatilor de comunicare si informatica pentru participarea concreta in proiecte desfasurate in spitalele pediatrice sau alte proiecte adresate grupurile vulnerabile in plan social. Fara indoiala, formarea si implicarea voluntarilor va deveni o tema centrala si pentru viitoare proiecte care vor fi prezentate la nivelul unor linii de finantare europeana si in parteneriat cu organizatii nationale si internationale active in domeniul servciilor socio-educationale pentru copiii/tinerii cu dizabilitati si cerinte educationale speciale.

Link webpage: http://www.asociatiapavel.ro
Link facebook: https://www.facebook.com/Scoala.de.Spital/?fref=ts sau https://www.facebook.com/asociatia.pavel/?fref=ts
Link twitter:
Link blog: