ÎnregistrareAutentificare

Proiecte

null

LANTUL MANUTELOR FERICITE

Iniţiatorul proiectului: ASOCIATIA LOGOPEZILOR DIN ROMANIA FILIALA CONSTANTA

Tema:

Educație

Argumente:

”Fericirea populaţiei noastre este în strânsă legătură cu educaţia şi metodele pe care le folosim: încă de la primul contact cu mediul şcolar, interesul major vibrează în jurul fericirii copiilor”, notează Erik Hygum, Ph.D.Prorector, Decan al Facultăţii de Educaţie şi Ştiinţe Sociale al VIA University College Danemarca. In proiectul Lanțul Mânuțelor Fericite ne-am propus să facem trecerea de la accentul medical şi sanitar (educație pentru sănătate) spre cel al sănătății prin educație şi creativitate, prin învăţarea experienţială, nu teoretică Asociația noastră a identificat următoarea problemă: Creşterea incidenţei îmbolnăvirilor din mediul şcolar datorat unor aspecte lacunare în educaţie/ informare Într-o lună şi jumătate, între 1.09 şi 15.10.2013, medicii Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană (DSPJ) Constanţa au înregistrat o creştere a morbidităţii prin hepatita acută virală tip A, aşa-zisa „boală a mâinilor murdare”. În Medgidia şi Constanţa, numărul de îmbolnăviri a depăşit, în perioada menţionată 60. În anul 2012 au fost inregistrate 150 de cazuri hepatita A și 91 de scarlatina, în anul 2013 în total 385 cazuri hepatita și 69 de scarlatina, în prezent (conf. adresei DSP Constanta - Compartimentul Supraveghere epidemiologică si control boli transmisibile Nr. R - 14594/12 septembrie 2014) datele înregistrate în prima jumătate a anului 2014 la Direcţia de Sănătate Publică Judeţeană arată dublarea cazurilor în comparație cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Creşterea riscurilor de îmbolnăvire specifice colectivităţilor şcolare ne-a determinat să concepem un proiect amplu, care să ne ofere o şansă nouă dată vieţii, fiind implicați preşcolari, şcolari, elevi, liceeni, elevi cu cerințe educative speciale, precum şi părinţi, cadre didactice, media care va conduce la optimizarea atitudinii faţă de stilul de viaţă sănătos. Timp de 2 ani am reuşit să susţinem proiectul şi să creştem de la proiect local la proiect judeţean. Cererea şi implicarea elevilor, cadrelor didactice, părinţilor, personalului medical şi a inspectorilor şcolari de specialitate este foarte mare, dar lipsa unei platforme online ne-a impiedicat să trecem la următoarea etapă de proiect naţional. Ne dorim ca împreună cu dumneavoastră să realizam Lanţul mânuţelor fericite la nivel naţional.

Descriere proiect:

Creşterea riscurilor de îmbolnăvire specifice colectivităţilor şcolare ne-a determinat să concepem un proiect amplu, care să ne ofere o şansă nouă dată vieţii. Acest proiect este adresat deopotrivă preşcolarilor, şcolarilor, elevilor, liceenilor, cât şi elevilor cu CES-cerinţe educative speciale, cadre didactice, părinţi, personal medical şcolar, membrii comunităţii, urmărind prin implementarea activităţilor sale creşterea gradului de conştientizare şi implicarea activă a beneficiarilor în transmiterea informaţiilor cu privire la factorii ce determină creşterea îmbolnăvirilor din mediul şcolar. Scopul proiectului: CONŞTIENTIZAREA TUTUROR PERSOANELOR RESPONSABILE (PREŞCOLARI, ELEVI, PÃRINŢI, CADRE DIDACTICE, PERSONAL MEDICAL) CU PRIVIRE LA FACTORII DE RISC CE DETERMINÃ CREŞTEREA ÎMBOLNÃVIRILOR DIN MEDIUL ŞCOLAR Obiective:  Dezvoltarea şi implementarea activităţilor pentru prevenirea riscurilor de îmbolnăvire în mediul şcolar;  Organizarea de evenimente comune inovatoare şi durabile (sustenabile) în domeniul promovării sănătăţii şi educaţiei pentru sănătate;  Transdisciplinaritatea în abordarea integrată a promovării sănătăţii şi educaţiei pentru sănătate;  Editarea de materiale educative şi de conştientizare a responsabilităţii întregii societăţi privind îmbunătăţirea sănătăţii proprii şi de grup în mediul şcolar; Beneficiarii directi: 2500 de elevi (700 de prescolari, 950 scolari, 850 de elevi de liceu) din 51 unitati de invatamant din judetul Constanta (17 gradinite, 17 scoli generale, 17 licee) , 150 de parinti, 250 cadre didactice. Elevii sunt selectati din unitati de invatamant care au inregistrat in ultimii 2 ani focare de infectii si o crestere a numarului de imbolnaviri de hepatita, scarlatina si TBC sau incidente cu parintii din cauza lipsei de informare a acestora cu privire la modul de transmitere al bolilor contagioase, al factorilor de risc pe care bolile infecto - contagioase le ridica in colectivitate si al procedurilor medicale scolare pe care trebuie sa le urmeze in cazul imbolnavirii unui copil. In prezent am semnat contracte de parteneriat cu 51 de institutii de invatamant care au devenit parteneri in implementarea proiectului si astfel numarul beneficiarilor directi este cu mult depasit de cat preconizasem initial. Beneficiari indirecti: familiile celor 2500 elevi beneficiari direcţi, precum si ale celor 250 cadre didactice implicate, membrii comunitatilor rurale Tortomanu, Satu-Nou, Mircea-Voda, Aliman, Vlahii si Dunareni Medgidia, Constanta care vor fi informati de catre beneficiarii directi cu privire la bolile contagioase hepatita A, scarlatina, TBC-metode de preventie/căi de transmitere. Beneficiari indirecti vor fi si cei care vor participa ca spectatori la evenimentele organizate in timpul implementarii proiectului precum si apartinatorii acestora.

Impact:

Rezultate/impact : • de la 10 gradinite si 6 scoli gimnaziale din prima editie am ajuns la 51 unitati de invatamant din mediul preuniversitar, rezultat estimat/impact- cresterea beneficiarilor directi si indirecti cu 30%.... • materiale educative realizate in timpul implementării proiectului si experienta acumulata in cadrul celor doua editii relizate vor fi transmise la nivel national prin platforma online • realizarea unei paltforme online unde beneficiari directi se pot inscrie in concursurile de educatie pentru sanatate din cadrul proiectului • program de buna practica - model pentru ong-uri si inspectorate scolare judetene, unitati de invatamant din tara • platforma online pentru schimb de experienta si consiliere in domeniile educatie,sanatate, social, inovatie • realizarea de parteneriate public-private cu parteneri din tara • cresterea colaborarii intre inspectoratele scolare judetene din tara prin prisma proiectului desfasurat in comun • stabilirea de relatii de colaborare si schimb de experienta intre cadre didactice, personal medical scolar, elevi si parinti din judet si din tara • cresterea nivelului de constientizare a populatiei cu privire la riscurile de imbolnavire specifice colectivitatii scolare si a modalitatii de preventie a acestora

Link webpage: -va fi realizat in timpul implementarii proiectului
Link facebook: https://www.facebook.com/lantulmanutelorfericite
Link twitter: -
Link blog: http://lantulmanutelorfericite.blogspot.com/