ÎnregistrareAutentificare

Proiecte

null

,,Dotarea cabinetului stomatologic din comuna Cornești, județul Cluj”

Iniţiatorul proiectului: Asociatia Bran-Moeciu-Fundata

Tema:

Sănătate

Argumente:

În anul 2014 a fost construită clădirea în care va fi amenajat cabinetul stomatologic din comuna Cornești, județ Cluj. Clădirea are o dimensiune de 235 mp și este compartimentată în 31 de camere. Proiectarea unui spațiu stomatologic presupune o serie de particularități ce trebuiesc ținute cont. Cabinetele stomatologice nu vor înlocui la modul general capacitatea de intervenţie a altor unităţi specilizate în intervenţii dentare ca de exemplu spitale, policlinici, este doar un serviciu complementar care va fi desfăşurat pentru localnici astfel încât să nu se ajungă la situaţii de afecțiuni severe ale dentiţiei. Asistenţa medicală propriu-zisă pentru adulţi şi copii se va acorda conform programului zilnic stabilit la cabinet, agendei de lucru pe care o va realiza echipa medicală, care va avea în vedere şi anumite intervenţii în regim de urgenţă în funcţie de cazuistică.Lipsa de educaţie stomatologică de la sate face ca mediul rural să fie unul total neatractiv pentru tinerii dentişti. Este vitală primirea finanţării pentru acest proiect, acest lucru având ca efect îmbunătăţirea calităţii serviciilor de asistenţă medicală din comuna Cornești, județul Cluj, din regiune prin dotarea cabinetului stomatologic. Pe lângă estetică, bolile cavităţii orale afectează în primul rând activitatea aparatului digestiv şi implicit nutriţia organismului. O masticaţie ineficientă a bolului alimentar forţează stomacul să secrete mai multe sucuri gastrice ca să digere alimentele înghiţite aproape nemestecate. În plus, s-a dovedit ştiinţific că bacteriile care se găsesc la nivelul cavităţii orale, atât cele care provoacă cariile cât şi cele care provoacă boala paradontală, pot să migreze în circulaţia sangvină, să se fixeze la nivelul inimii, al articulaţiilor sau al plăcilor arteromatoase din vasele de sânge şi să agraveze boli precum diabetul, hipertensiunea arterială, reumatismul, sau chiar sarcina.

Descriere proiect:

Obiectivele urmărite prin lucrările propuse: 1. Îmbunătățirea infrastructurii în sănătate în comuna Cornești, județul Cluj ; 2. Se va dota cabinetul stomatologic din comuna Cornești, județul Cluj; Prescrierea de medicaţie. Pacienţii vor beneficia de reţete farmaceutice pentru igiena orală şi recuperare. Educaţie pentru sănătate: toţi beneficiarii vor fi informaţi asupra riscurilor unei alimentaţii neadecvate precum şi asupra tuturor riscurilor care conduc la apariţia problemelor de ordin stomatologic. Copiii, dar şi adulţii vor primi indicaţii terapeutice, dar şi de prevenire, modalităţi de întreţinere a sănătaţii orale, şi un plan de sănătate dentară. Monitorizarea pacienţilor se va realiza pentru pacienţii în tratament şi cei postintervenţie de către echipa cabinet stomatologic la care a avut loc intervenţia, iar fiecare pacient va avea un dosar medical personal în care informaţia va fi consemnată sub incidenţa principiului confidenţialităţii. Monitorizarea persoanelor beneficiare de servicii medicale se va realiza atât de către personalul medical existent la nivelul fiecărui cabinet, cât şi de echipa Serviciului Ajutor Social. Monitorizarea serviciilor socio-medicale acordate pentru beneficiari se va concretiza într-un raport de monitorizare. Pe lângă estetică, bolile cavităţii orale afectează în primul rând activitatea aparatului digestiv şi implicit nutriţia organismului. O masticaţie ineficientă a bolului alimentar forţează stomacul să secrete mai multe sucuri gastrice ca să digere alimentele înghiţite aproape nemestecate. Problemele de sănătate ale populaţiei ca şi dificultăţile sistemului medical românesc sunt probleme apărute pe termen lung şi ale căror consecinţe se vor resimţi încă în viitor, neputând fi rezolvate pe termen scurt. Standardul de viaţă scăzut al populaţiei şi resursele scăzute ale sistemului medical sunt primele cauze ale situaţiei actuale a stării de sănătate a populaţiei din România: faţă de celelalte ţări europene, unele au rate înalte ale morbidităţii, cât şi o rată mai ridicată a mortalităţii materne şi infantile.

Impact:

În urma primirii finanțării se va amenaja un cabinet stomatologic în comuna Cornești, județul Cluj. Este importantă, pentru comunitatea din Cornești, implementarea acestui proiect deoarece va crește considerabil calitatea vieții cetățenilor. Cabinetele de stomatologie în mediul rural, la fel ca şi punctele farmaceutice, nu mai reprezintă de mult obiecte de interes pentru eventuali investitori. Astfel, în foarte puţine dintre localități din mediul rural există un cabinet stomatologic funcţional unde medicul să se prezinte după un orar prestabilit. Prin urmare, locuitorii de la sate iau cu asalt dentiştii din oraş, fie pentru a-şi completa dantura, fie din cauza durerilor insuportabile. Este însă numai cazul celor care locuiesc în apropiere de oraş şi cărora le este mai uşor să se deplaseze. Cei care locuiesc la zeci de kilometri depărtare nu au altă soluție şi încearcă să-şi aline suferinţa prin leacuri băbeşti, pe care le folosesc de-o viaţă sau cu medicamente luate fără prescripție medicală. Problema este destul de gravă, mai ales că nici şanse de a se înfiinţa alte cabinete de stomatologie în localităţile rurale nu sunt. Medicii dentişti nu sunt interesaţi să lucreze la stat, iar în mediul rural nici atât.

Link webpage:
Link facebook:
Link twitter:
Link blog: