ÎnregistrareAutentificare

Proiecte

null

Cursuri IT&C pentru sportivi

Iniţiatorul proiectului: Fundatia Olimpica Romana

Tema:

Educație

Argumente:

Retragerea din activitatea sportiva poate fi o experienta traumatica pentru numerosi sportivi. Conform unei cercetari publicate in Jurnalul International de Psihologie Sportiva, cei mai afectati sunt sportivii profesionisti sau cei amatori aflati la nivel de elita. Acestia intampina atat un dezechilibru profesional, cat si unul la nivel personal in momentul retragerii. Pentru a obtine acele rezultate exceptionale, sportivii investesc timp si concentrare deplina sportului practicat. Tenacitatea, capacitatea de concentrare si motivatia sunt elemente care ii definesc pe cei mai buni dintre ei, insa cultivarea excelentei sportive presupune numeroase sacrificii. Perseverenta intr-un anumit domeniu, poate insemna si neglijarea studiilor, precum si lipsa cultivarii altor pasiuni. Aceste aspecte devin problematice mai ales dupa incheierea activitatii sportive. Multi fosti sportivi care se vad nevoiti sa renunte la cariera sportiva si sa o ia de la zero, fac acest lucru la o varsta la care prietenii lor avanseaza in cariera, isi intemeiaza familii sau devin chiar parinti. In acest context, integrarea fostilor sportivi pe piata muncii poate reprezenta o reala provocare. Desigur ca unii sunt absorbiti de structuri sportive, ca antrenori sau profesori de sport, insa cei care aleg sau sunt fortati sa ia in considerare reconversia profesionala, intampina si mai multe dificultati. Tranzitia este cu atat mai traumatica cu cat cunostintele in alte domenii in afara de sport sunt mai putine. Dezvoltarea fiecarui individ in cariera, precum si in viata personala este influentata de cunostintele si experientele acumulate. Diversitatea acestora poate insemna si o mai buna capacitate de adaptare pe o piata a muncii aflata intr-o continua schimbare. In cazul sportivilor, tocmai aceasta lipsa a diversitatii, constientizata de multe ori mult prea tarziu, ingreuneaza intreg procesul de tranzitie. Daca vorbim de absoventii celor 20 de facultati de stat de Educatie Fizica si Sport, peste 8000 de studenti doar in anul universitar 2014 – 2015, chiar si acestia depind in mare masura de statul roman pentru angajarea pe posturile de profesor de sport. In acest context, devine evidenta importanta acumularii unor cunostinte si in alte domenii, lucru care ar putea usura o eventuala tranzitie, precum si identificarea unor noi oportunitati profesionale.

Descriere proiect:

Acest proiect isi propune sa ofere o sansa profesionala sportivilor tineri, si nu numai, care fie nu isi gasesc un loc de munca, fie isi doresc sa dobandeasca noi abilitati pentru a putea accesa si alte domenii profesionale. Obiectivele proiectului - Formarea profesionala a 35 de sportivi in domeniul IT&C; - Dezvoltarea unui parteneriat strategic cu Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca pentru identificarea fostilor sportivi aflati in somaj; - Senzibilizarea opiniei publice cu privire la importanta studiilor in viata unui sportiv; Concept Fundatia Olimpica Romana a desfasurat un proiect pilot de reconversie profesionala in cursul anului 2015. In cadrul acestui curs au participat aproximativ 14 fosti sportivi care isi doreau sa descopere noi modalitati pentru a se dezvolta profesional. In cadrul cursului am descoperit ca principala cauza a dificultatilor intampinate de sportivi este reprezentata de lipsa unor cunostinte si experiente in alte domenii in afara de sport. In plus, luand in considerare faptul ca viitorul apartine in mod cert lumii digitale, iar universul IT&C ofera numeroase oportunitati celor care stapanesc limbajele spefice, am considerat ca dobandirea unor cunostinte noi in domeniul tehnologiei reprezinta o reala oportunitate pentru dezvoltarea profesionala a sportivilor. Strategie Consideram ca in vederea realizarii acestui proiect, aspectele cheie sunt reprezentate de o selectie cat mai buna a beneficiarilor, precum si a furnizorilor de cursuri specializate. In acest sens vom miza si pe parteneriatele pe care Fundatia Olimpica Romana le are cu mai multe federatii si cluburi sportive, precum si dezvoltarea unui parteneriat strategic cu Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca, care sa ajute cu identificarea fostilor sportivi aflati in somaj. Proiectul se va desfasura pe parcursul a 8 luni, sportivii fiind selectati treptat si directionati catre cursurile alese din suita oferita de Fundatia Olimpica Romana, in parteneriat cu Fundatia Telekom. Cursurile de specializare propuse vor fi din domeniul IT&C: - Operare PC; - Office basic; - Designer pagini web; - Grafician PC; - Programtor basic;

Impact:

In urma acestui proiect, 35 de sportivi vor deprinde abilititati din domeniul IT&C si vor fi pregatiti sa acceseze si alt tip de oportunitati profesionale in afara de cele din domeniul sportiv. In plus, cei care vor dori sa ramana parte din ramura sportiva, vor putea accesa joburi de o compexitate mai ridicata. Acest proiect va avea si un impact in mass-media, generand un val de materiale de presa care se vor axa pe importanta echilibrului dintre sport si educatie si influenta acestuia asupra viitorului pe termen lung al sportivilor.

Link webpage: www.fundatiaolimpica.ro
Link facebook: https://www.facebook.com/fundatiaolimpicaromana
Link twitter:
Link blog: