ÎnregistrareAutentificare

Proiecte

null

,,Amenajare cabinet stomatologic.”în localitatea Nana, Județul Călărași

Iniţiatorul proiectului: Asociația pentru Dezvoltare, Inovație, Cultură și Anteprenoriat

Tema:

Sănătate

Argumente:

Lipsa de educaţie stomatologică de la sate face ca mediul rural să fie unul total neatractiv pentru tinerii dentişti. Apoi, veniturile mici ale localnicilor nu sunt în stare să asigure supravieţuirea unui cabinet stomatologic cu normă întreagă. Stomatologii vor condiţii bune de lucru şi un val mare de pacienţi, pentru că tratamentele şi dotările tehnice din acest domeniu medical presupun cheltuieli enorme. Astfel problema ar putea fi rezolvată dacă primăriile ar investi în amenajarea unor cabinete medicale stomatologice. La ora actuală un motiv important pentru această problemă este lipsa de comunicare dintre primării şi Colegiul Medicilor Dentişti şi Direcţia de Sănătate Publică pentru organizarea unor cabinete de către primăriile locale. Finanţarea este favorabilă celor care merg în mediul rural, au 25 la sută spor mai mare decât medicii care lucrează în mediul urban. Probabil o altă cauză este şi aceea că investiţia este destul de mare, iar populaţia în mediul rural este mai săracă decât în mediul urban şi din punctul acesta de vedere este important solicitarea și primirea unor finanțări private sau publicitare. Cu ajutorul primirii finanțării se va amenaja un cabinet stomatologic în comuna Nana, județ Călărași. Este importantă, pentru comunitatea din Nana, implementarea acestui proiect deoarece va crește considerabil calitatea vieții cetățenilor. În urma implementarii proiectului va rezulta o instituție publică funcțională, salubrizată, amenajata corespunzator pentru desfășurarea activităților specifice unei instituții medicale (în conformitate cu normele prevazute de Ministerul Sănătății și Familiei

Descriere proiect:

Prin prezentul proiect se solicită finanțare pentru dotarea cabinetului stomatologic din localitatea Nana, județ Călărași. Stiați că: • în Romania sunt deschise peste 12.500 de cabinete stomatologice private și doar 1.500 de cabinete publice? • doar 8% dintre cabinete se află în mediul rural, în condițiile în care 80% din populația României are probleme stomatologice? • 16 județe au mai puțin de 5 cabinete școlare, iar media națională este de 1 cabinet la 7.000 de elevi? Cabinetele stomatologice nu vor înlocui la modul general capacitatea de intervenţie a altor unităţi specilizate în intervenţii dentare ca de exemplu spitale, policlinici, este doar un serviciu complementar care va fi desfăşurat pentru localnici astfel încât să nu se ajungă la situaţii de afecțiuni severe ale dentiţiei. Asistenţa medicală propriu-zisă pentru adulţi şi copii se va acorda conform programului zilnic stabilit la cabinet, agendei de lucru pe care o va realiza echipa medicală, care va avea în vedere şi anumite intervenţii în regim de urgenţă în funcţie de cazuistică. Afecţiunile orale reprezintă o importantă problemă de sănătate publică, implicând un cost social şi economic considerabil. Acestea pot determina consecinţe semnificative asupra stării de sănătate, fiind implicate în etiologia multora dintre bolile cronice. Afecţiunile orale, printre care putem enumera cariile dentare, pierderea dinţilor, boala periodontală, au un impact major asupra indivizilor, dar şi asupra societăţii, prin impactul economic şi prin reducerea calităţii vieţii. Afecţiunile dentare generează durere şi suferinţă în rândul copiilor şi tinerilor, urmate de absenteismul de la activităţile şcolare. Un alt efect care trebuie avut în vedere este impactul psihologic şi social al afecţiunilor dentare în rândul populaţiei tinere. Bolile periodontale şi bolile gingivale sunt asociate cu complicaţii la nivel sistemic, ceea ce constituie o povară asupra sistemului sanitar. Obiectivele urmărite prin lucrările propuse: 1. Îmbunătățirea infrastructurii în sănătate în comuna Nana, județul Călărași; 2. Se va dota cabinetul stomatologic din comuna Nana, județul Călărași; Obiectivele specifice ale proiectului sunt: Calitatea serviciilor medicale este un principiu din ce în ce mai important în domeniul sănătății, deoarece crește gradul de informare al pacienţilor, concomitent cu progresele tehnologice. Calitatea serviciilor medicale are numeroase dimensiuni, dintre care cele mai importante sunt reprezentate de eficacitate, continuitatea îngrijirilor, siguranţa pacientului. Amenajarea cabinetului stomatologic va avea ca beneficiari atât localnicii din comuna Nana cât și cetățenii din comunele vecine sau turiști. Beneficiari direcți: Primăria Comunei Nana și angajații cabinetului stomatologic. Beneficiari indirecți:clienții cabinetului stomatologic, localnicii din comună și din localitățile învecinate.

Impact:

Cabinetul stomatologic din localitatea Nana, județul Călărași va fi amenajat într-o clădire care are o vechime de 37 ani și un spațiu total 366 mp împărțiți în 11 camere, fiind recent reabilitată exterior și anume anvelopare, izolație acoperiș și zugrăveli.Suprafața destinată cabinetului stomatologic este de aproximativ 45 mp, și este poziționat la parterul clădirii. Clădirea se află în centrul localității vis-à-vis de clădirea primăriei în imediata apropiere a cabinetului medical și a farmaciei. Cabinetele de stomatologie în mediul rural, la fel ca şi punctele farmaceutice, nu mai reprezintă de mult obiecte de interes pentru eventuali investitori. Astfel, în foarte puţine dintre localități din mediul rural există un cabinet stomatologic funcţional unde medicul să se prezinte după un orar prestabilit. Prin urmare, locuitorii de la sate iau cu asalt dentiştii din oraş, fie pentru a-şi completa dantura, fie din cauza durerilor insuportabile. Este însă numai cazul celor care locuiesc în apropiere de oraş şi cărora le este mai uşor să se deplaseze. Cei care locuiesc la zeci de kilometri depărtare nu au altă soluție şi încearcă să-şi aline suferinţa prin leacuri băbeşti, pe care le folosesc de-o viaţă sau cu medicamente luate fără prescripție medicală. Problema este destul de gravă, mai ales că nici şanse de a se înfiinţa alte cabinete de stomatologie în localităţile rurale nu sunt. Medicii dentişti nu sunt interesaţi să lucreze la stat, iar în mediul rural nici atât. Cum este şi firesc, condiţiile de lucru şi motivaţia salarială sunt mult mai mari în cabinetele particulare. Bugetul alocat de către Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate cabinetelor de stomatologie atât din mediul rural, cât şi din oraş este destul de mic, iar în primele zile ale lunii fondurile se epuizează şi nu sunt suficiente decât pentru lucrări dentare minime. Dotări insuficiente comparativ cu standardele naționale și europene (85% dintre locuitori se declară nemulțumiți privind dotările existente); 1. Bugetul redus; 2. Rata mortalității crescute; Cabinetul stomatologic va continua activitatea curentă, după finalizarea proiectului cu performanțe îmbunătățite ca urmare a experienței câștigate și a rezultatelor dezvoltate pe parcursul implementării proiectului.

Link webpage:
Link facebook:
Link twitter:
Link blog: